Dehidrirani ili pijani – ako sjedate za volan, isto je

Objavljeno: 23.7.2017.


Američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno da popijete dovoljnu količinu vode pre nego što sednete za volan.
Tim američkih naučnika istraživao je koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su popili pre vožnje.

Učesnici istraživanja su prvog dana na svakih sat vremena pili po čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan na svaka sata popili samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, što je više nego dvostruko. Greške koje su pravili bile su, između ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično. 

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kada je organizam dehidriran.

Dehidratacija takođe negativno utiče na veštine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode, mišići takođe ne funkcionišu onako kako bi trebalo.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *