18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom

Objavljeno: 23.7.2017.


U selu Staro Gracko kod Lipljana danas će biti obilježeno 18 godina od ubistva 14 žetelaca srpske nacionalnosti.
Reč je o jednom od najtežih zločina nad Srbima po dolasku međunarodne misije na Kosovo, koji su počinile i dalje nepoznate osobe.

Ubistvo se dogodilo 23. jula 1999. godine, a Specijalno tužilaštvo u Prištini u maju ove godine obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina.

U napadu je na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno 14 Srba iz Starog Gracka. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Godišnjica ubistva i ove godine biće obeležena pred spomen pločom na školi u centru sela gde će biti održani parastos i pomen koji će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Pomenu povodom godišnjice zločina prisustvovaće i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Kosova Hašim Tači prošle godine prvi put je došao u selo i položio cveće na spomen ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

“Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen”, rekao je Tači i naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje. Porodice žrtava nisu prihvatile njegovo izvinjenje.

Porodice ubijenih čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni, a to je jedan od razloga što su prošle godine i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se sastanu s njim.

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču “sipao so na žive rane” i “nasmejao se u lice” i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je maju da je siguran da nema građanina Srbije koji ne oseća tugu i gnev zbog “sramotnog čina” Specijalnog tužilaštva u Prištini, koje je obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 Srba.

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva. Istraga i u tim zločinima je obustavljena.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *