10 činjenica o “malom koraku za čovjeka, a velikom za čovječanstvo”

Objavljeno: 23.7.2017.


U četvrtak 20. jula navršilo se tačno 48 godina od prvog leta čoveka na Mesec. Nil Armstrong i Baz Oldrin stupili su na površinu Meseca u ranim jutrnjim časovima 21. jula 1969. godine.
1. U trenutku kada je Armstrong napravio svoj čuveni “mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo”, na teritoriji SAD još uvek je bio 20. jul (gledano po Griničkom vremenu).

2. Prva letelica bez ljudske posade, koja je još 1959. godine stigla na Mesec, bila je sovjetska.

3. Prečnik Meseca je 3.475 kilometara, što je jednako ukupnoj dužini putne razdaljine od Londona do Moskve.

4. Sunčeva svetlost je skoro 400.000 puta svetlija od mesečeve.

5. Prema nordijskoj mitologiji, bog Meseca – Mani je bio brat boginje Sunca – Sol.

 
GettyImages

6. Pravo ime Baza Oldrina je Edvin, a Baz je postao zbog toga što njegova mlađa sestra, kada je bila mala, nije umela pravilno da izgovori reč “brat” (engl. brother) već ga je zvala “bazer” (engl. buzzer).

7. Jedno istraživanje iz 2000.godine, sprovedeno u Bredfordu, došlo je do zaključka da su životnje dve puta više ujedale ljude u danima/noćima kada je Mesec bio pun.

8. S druge strane, istraživnje objavljeno u isto vreme u Sidneju, pokazalo je da nepostoji nikakav lunarni uticaj na ujede pasa.

9. Šest filmova sa imenicom “Mesec” u naslovu je do sada osvojilo Oskara, ali je “Mesečina” (Moonlight) prvi među njima koji je, ove godine, nagradu dobio kao najbolji film.

10. Edvin Oldin je i zvanično promenio ime u Baz 1988. godine.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *