“Žuti karton” za Savjet ministara?

Objavljeno: 22.7.2017.


Sve je izvjesnije da će Savjet ministara BiH u srijedu dobiti “žuti karton” od poslanika u Predstavničkom domu BiH jer će njihov izvještaj o radu za prošlu godinu najvjerovatnije biti odbačen.
Poslanici su već duže vrijeme nezadovoljni radom Savjetu ministara BiH i ne kritikuje rad izvršne vlasti u BiH samo opozicija, nego i pozicija velikim dijelom.

Stoga će u srijedu, sasvim je izgledno, biti pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara BiH. Damir Bećirović (DF) kaže da novu većinu u BiH vidi u koaliciji SBB-a, HDZ-a BiH i SNSD-a, te da je to jedino moguće ako neko hoće da BiH izađe na “zelenu granu”.

“Koliki će biti njihov domet, to je sad već drugo pitanje, ali to je jedina moguća koalicija u ovome trenutku”, kazao je Bećirović. On je rekao da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva DF-a, te da će se sastati predsjednici DF-a i SDP-a BiH i odlučiti kako će se ponašati na sjednici Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za 26. jula.

Ističe da će vjerovatno biti upućena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara, odnosno nepovjerenje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću. Upitan da kaže kako će to izvesti, ako smjena neće proći u Domu naroda BiH jer tamo nema dovoljno ruku, Bećirović je rekao: “Ko to kaže? Ima dovoljno, ruku biće, ako bude nove koalicije, što je potpuno izvjesno”.

Međutim, Bećirovićeve kolege nisu htjele spekulisati o novoj koaliciji, tvrdeći da treba prvo čekati šta će se dogoditi na sjednici. Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže da ne očekuje ništa spektakularno na sjednici.

“Nemam informaciju o zahtjevu za smjenu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, nemam ni informaciju o formiranju neke nove većine u BiH. Jedino što očekujem da usvojimo izvještaj o radu Savjeta ministara BiH”, rekao je Lovrinović.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da će Predstavnički dom u srijedu odbiti izvještaj Savjeta ministara BiH jer je nivo frustracija poslanika dostigao vrhunac.

“To će biti ‘žuti karton’ Savjetu ministara BiH i mislim da bi onda sami trebalo da podnesu ostavku, a ako to ne učine, svakako slijedi inicijativa za njihovu smjenu”, kazao je Magazinović.
On je rekao da SDP svakako neće ući u vlast do izbora, te da ne želi spekulisati o novim relacijama SBB – SNSD – HDZ BiH.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da postoji mnogo argumenata da ode ovaj Savjet ministara BiH. “Ukoliko bude izglasano nepovjerenje Savjetu ministara, onda je na političkim partijama da sjednu i dogovore se kako dalje”, kaže Majkićeva.

Tvrdi da ukoliko ostane ovako, BiH neće dobiti kandidatski status ni u drugom kvartalu ove godine. Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, ističe da očekuje konstruktivnu raspravu u parlamentu, ali da ovakav Savjet ministara i njihov nerad ne može imati podršku Nezavisnog bloka. Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, nije želio davati procjene šta će se desiti na sjednici, te smatra da je Savjet ministara dobro radio.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *