Tijelu sad treba više vode

Objavljeno: 22.7.2017.


Visoka spoljna temperatura dovodi do pojačanog znojenja i gubitka tečnosti iz organizma. Najosetljiviji na nedostatak tečnosti su deca, starije osobe, hronično oboleli i sportisti
UKOLIKO na visokoj spoljnoj temperaturi imate glavobolju, malaksalost, umorni ste ili vam se vrti u glavi prvo šta treba da uradite je da popijete čašu vode. Jer, najverovatnije su tegobe koje imate simptom dehidratacije. Izostanak osećaja žeđi može da vas zavara i ne znači da telo ima dovoljno tečnosti. Naime, kada osetite žeđ telo se već “bori” sa deficitom vode.

Farmaceut Jasmina Timić sa katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kaže da su simptomi dehidriranosti i suva usta, ubrzan rad srca, mala količina urina, nedostatak elastičnosti kože.

– U normalnim okolnostima telo gubi i mora svakodnevno da nadoknadi oko dva do tri litra tečnosti – kaže Jasmina Timić. – Na vrućini gubitak tečnosti je ubrzan jer je povećano znojenje, a voda se iz tela osim znojenjem i mokrenjem troši i disanjem.

Da do dehidriranosti ne bi došlo naša sagovornica savetuje da sami napravimo napitak od litar vode, dve kašike meda, trećine šolje limunovog soka i kašičice morske soli.

– Dehidratacija znači da iz organizma nestaju elektroliti, najpre koncentracije kalijuma i natrijuma – kaže Jasmina Timić. – Rehidracijski rastvor trebalo bi piti u manjim gutljajima, ali što češće uz normalan unos voća, povrća, vode i drugih namirinica. Od pomoći je da se na vrućini pojede manja porcija slane užine i to će da nadoknadi izgubljene elektrolite.

Najosetljiviji na nedostatak tečnosti su deca, starije osobe, hronično oboleli i sportisti.

– Nedavna američka studija, sprovedena na Univerzitetu Harvard, pokazala je da je više od 50 odsto dece dehidrirano – priča Jasmina Timić. – To je zato što deca nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi i zato je potrebno da im se stalno nudi tečnost i da se opominju da piju vodu.

HITNA POMOĆ NIJE svaki nedostatak tečnosti u organizmu podjednako opasan. Blaža dehidriranost može da se sanira unosom tečnosti i elektrolita. Grčenje mišića, povraćanje, jako ubrzan puls, smežurana koža, pomućen vid, bolno mokrenje, konfuzija, otežano disanje, napadi i bol u grudima i trbuhu kao i nesvestica, simpotmi su težeg oblika dehidratacije koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko je gubitak tečnosti uzrokovan povraćanjem i prolivom nikako za rehidrataciju ne bi trebalo da se piju sokovi od sveže ceđenog voća, industrijski sokovi, šumeće tablete ili alkoholna pića.

– Trebalo bi da se piju topli čajevi i voda u manjim gutljajima sa pauzama – savetuje naša sagovornica. – Čaj od kamilice je idealan jer umiruje želudac i doprinosi prestanku povraćanja.

Prema preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane, preporučeni dnevni unos vode za odrasle muškarce starije od 19 godina je 2,5 litara, a za žene dva litra. Prema istim preporukama, dnevni unos vode za adolescente kreće se od 2,1 litar za dečake i 1,9 litar za devojčice.

– Procenjuje se da više od 75 odsto svetske populacije ima dehidrataciju kao ustanovljeno medicinsko stanje i većina tih ljudi ima velike metaboličke promene usled manjka vode u organizmu – napominje Jasmina Timić. – Posledice dehidratacije ispoljavaju se na ceo organizam, a mogu da budu fiziološke i mentalne.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *