Srpska kreditima gubi autonomiju

Objavljeno: 22.7.2017.


Odlukom o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci koja predviđa zajam od 28,3 miliona evra koji će ići u restrukturiranje duga, Republika Srpska gubi autonomiju i svakim novim zaduženjem glavnu riječ sve više preuzimaju međunarodne bankarske organizacije, ukazuju ekonomisti.
“Reforme u ekonomiji, počev od nove organizacije Banjalučke berze do restrukturisanja duga, koje je najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, su besmislice. Berza bez privrednih subjekata nema smisla”, tvrdi ekonomista Slaviša Raković.

Raković ukazuje da vlast priča o reformama, a da je evidentno da će novac otići u budžetsku potrošnju.

“Ukupni deficit kreće se između 400 i 500 miliona maraka, tako da je očigledno da Vlada Srpske nema kontrolu”, rekao je Raković.

“Vlada Srpske iz mjeseca u mjesec plasmanom obveznica dodatno se ove godine zadužila 40 miliona, što ukazuje da je stanje veoma ozbiljno”, smatra ekonomista Milenko Stanić.

Realni sektor se guši po mnogim osnova, dok u javnom sektoru su koncentrisane partijske politike.

“Svaka politika u Republici Srpskoj stavlja interese održavanja vlasti iznad interesa Republike Srpske i njene ekonomije”, ukazuje Stanić.

“Imamo ekonomiju mafijaškog tipa, gdje se otvoreno krši zakon o javnim nabavkama. Vlast otvoreno, zbog svojih interesa, daje monopol određenim firmama”, ukazuje Raković.

I za posljedicu imamo prazne fondove.

“Fond PIO RS je bankrotirao, a sve bliže tome je i Fond zdravstvenog osiguranja, a to je sve posljedica partokratije i korupcije u Republici Srpskoj”, ukazao je poslanik iz Kluba PDP-a u NS Republike Srpske Adam Šukalo.

Istovremeno, Republika Srpska nema ozbiljne institucije koje će da utvrde odgovornost za ozbiljne promašaje i kriminal vlasti, ukazuju ekonomisti.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *