”Oluja” test za SNSD i HDZ

Objavljeno: 22.7.2017.


Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, istakao je danas da SNSD insistira na jačanju veza sa HDZ-om u BiH, a da će proslava “Oluje” biti test veze SNSD-a i HDZ-a.
”Prvi sastanak nakon izbora bio je delegacija SNSD-a i HDZ-a gde su kazali da je osovina vlasti formirana i da će se vidjeti ko će se pridružiti. Bitno je, moram primjetiti, mnogo više na toj vezi insistira SNSD nego HDZ. Ne kažem ni da sa strane HDZ nema simpatija, ali SNSD želi jaču konekciju. Proslava “Oluje” će biti test veze SNSD i HDZ. Ako Čović i rukovodstvo HDZ-a ode tamo, niko u RS u više neće vjerovati Dodiku”, navodi Crnadak za N1.

Kada je riječ o samitu u Trstu, Crnadak je rekao:

”Trst je grad vrlo blizak. Dobili smo dvije vrste poruka: Dobre i loše. Najsnažnije poruke koje govore o evropskoj budućnosti BiH i regiona su došle iz Trsta. To je dobro. Kako je rečeno, EU neće biti kompletna dok mi ne budemo tamo. To zavisi od nas, mi ne smijemo mnogo čekati. Može se desiti nova dramatična situacija u Evropi i da se sve promijeni”, kazao je Crnadak za N1 i dodao:

”Loša stvar je u vezi sa Transportnom zajednicom. Napravili smo jedan nepotreban događaj za sebe. Jedini smo bili koji nisu potpisali ugovor o Transportnoj zajednici. Ja sam tih dana razgovarao sa komesarom Hanom, komesarkom Bulc, Zvizdićem, Šarovićem, ne znam više s kim nisam. Pokušao sam obezbijediti neku vrstu najmanjeg zajedničkog sadržioca za sve nas. Mislim da smo imali rješenje da se usvoji tekst. Vlada RS je odustala od ta dva zaključka koja su bila besmislena, ostao je još jedan. Ostalo je pitanje usaglašavanja tri ministra”, rekao je Crnadak.

Crnadak je istakao da ne želi reći ništa što BiH može udaljiti od Transportne zajednice.

Kada je riječ o odnosima u regiji, Crnadak kaže da je optimista.

”Odnosi u regiji su sve bolji, ja sam optimističan. Prioriteti su nam isti, evropski put i zaista sam sretan što smo uspjeli otvoriti zgradu ambasade BiH u Beogradu. Na samom početku oktobra otvaramo novu zgradu ambasade BiH u Zagrebu koja će biti u vlasništvu BiH”, naveo je Crnadak.

Izvor: BN/N1.info

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *