Matis: Verujemo da je Bagdadi živ, nastavljamo potragu

Objavljeno: 22.7.2017.


Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da pretpostavlja da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi još uvek živ.
Početkom meseca sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da ima “potvrđenu informaciju” da je Bagdadi ubijen, međutim Zapadni i irački zvaničnici su bili skeptični, prenosi Rojters.

“Mislim da je živ, a verovaću drugačije kada budemo znali da smo ga ubili. Ali mi nastavljamo da ga tražimo… Pretpostavljamo da je živ”, rekao je Matis novinarima u Pentagonu.

Kako je agencija ranije prenela, direktor Centra za borbu protiv terorizma SAD Nikolas Rasmusen je rekao da nije video informacije koje mogu da potvrde smrt Bagdadija.

“Nisam video ništa što bi me navelo da verujem da je lider ID uklonjen sa bojnog polja. Znamo dobar deo. Samo nemamo informacije koje njegovu smrt mogu da potvrde”, rekao je Rasmusen na Forumu o bezbednosti u Aspenu, odgovarajući na izveštaje medija u proteklom periodu o likvidaciji lidera ID.

Kako je početkom nedelje preneo Tas, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da Kremlj nema potvrdnu informaciju da li je ili nije Bagdadi likvidiran.

“Nemamo preciznijih podataka. U stvari, dobijamo kontradiktorne informacije. Naše relevantne službe ih trenutno proveravaju”, rekao je Peskov.

Šef obaveštajne službe iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i službe za borbu protiv terorizma Abu Ali el Basri izjavio je u nedelju da je Bagdadi živ i da se skriva u Siriji.

El Sumarija televizija 11. jula je objavila informaciju zasnovanu na saopštenju ID da je Bagdadi mrtav, dok su pojedini iranski mediji objavili fotografije koje su potvrdile njegovu smrt.

Matis je sredinom jula izjavio da SAD ne može da potvrdi da je lider ID mrtav.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sredinom juna, pozivajući se na preliminarne informacije, da je vođa ID i još 300 ekstremista ubijeno u ruskim vazdušnim napadima u Siriji krajem maja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *