Brisel stišava ucjene s Baltika

Objavljeno: 22.7.2017.


Insistiranje baltičkih zemalja i Poljske da se Srbija odmah uslovi “ruskim pitanjem” nije po volji Brisela – saznaju “Novosti” u vrhu evropske administracije.
Litvanski šef diplomatije Antanas Linkevičijus izneo je stav da bi Ukrajina trebalo da dobije šansu u procesu evropskih integracija, jer poštuje evropske vrednosti. A aludirajući na Srbiju, preneo je da “neke države učestvuju u vojnim vežbama sa Rusima”, a imaju otvoren put ka EU.

Povodom ovog poređenja i predloga da Ukrajini treba pružiti šansu, u kabinetu visoke predstavnice Federike Mogerini, za “Novosti”, ističu da su pristupni kriterijumi na osnovu kojih neka zemlja postaje članica EU utvrđeni članom 49 Sporazuma EU i tzv. Kriterijumima iz Kopenhagena.

Drugim rečima, nema preskakanja prepreka kad je Ukrajina u pitanju, niti se proces integracija Srbije dovedi u pitanje.

U sedištu EU potvrđuju da obaveza Beograda ostaje usklađivanje sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali u tome žele da nam ostave vremena. U ovom trenutku za njih je važnije razrešenje odnosa između Beograda i Prištine, jer u tom dijalogu imaju aktivnu ulogu posrednika. Uz to, nastavak ekonomskih reformi, kao i vladavina prava, nalaze se visoko na briselskoj lestvici uslova.

Zemlje EU smatraju da poglavlje 31, koje tretira zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, još ne bi trebalo da otvaramo, a da bismo ceo proces mogli da završimo tek na kraju, s poslednjim poglavljima koja budemo zatvarali. Dotad bi i okolnosti mogle da se promene ako Brisel i Moskva olabave trenutno zategnute odnose.

NOVOSTI

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *