Bijela kuća prvi put u 150 godina bez kućnog ljubimca

Objavljeno: 22.7.2017.


Donald Tramp je prvi američki predsednik u poslednjih 150 godina koji nema kućnog ljubimca, što je još jedna kategorija u kojoj odstupa od uobičajenog profila predsednika SAD, navodi britanski “Ekonomist”.
Prema podacima Muzeja predsedničkih kućnih ljubimaca, Bela kuća je do sada bila dom više od 300 životinja, među kojima desetina pasa, konja i ptica, ali i medveda, tigra i čak aligatora.

Najimpresivniju “menažeriju” bez sumnje je imao bivši predsednik Teodor Ruzvelt, koji je gajio oko 50 životinja uključujući, između ostalog, jazavca, kukuviju i jednonogog petla, ali i hijenu, kojota i medvede.

Tomas Džeferson je, kao predsednik SAD, imao dva grizli medvedića, a Abraham Linkoln – kozu Neni i jarca Nanka. Predsednik Vilijam Henri Harison je kao kućne ljubimce imao dva oposuma, dok je Kelvin Kulidž gajio nilskog konja Bilija, a Herbert Huver – aligatore.

Interesantan je i podatak da su demokratski predsednici u proseku imali po šest kućnih ljubimaca, a republikanski – devet. Poslednji predsednik u američkoj istoriji koji nije imao kućnog ljubimca bio je Endrju Džonson, koji je otišao sa funkcije 1869, a poznat je po tome što je jedan od samo dva opozvana američka predsednika.

Suočenom sa sve oštrijim kritikama da upravlja haotičnom administracijom i da postoje sumnjive veze između njegovog predizbornog tima i Rusije koja se, navodno, mešala u američke izbore, Trampu bi moglo prijati društvo kućnog ljubimca, možda nekog četvoronoznog prijatelja, ocenjuje britanski list.

U tom kontekstu, “Ekonomist” citira Harija Trumana, američkog predsednika od 1945. do 1953, koji je često govorio: “Ako želiš prijatelja u Vašingtonu, nabavi psa”.

Izvor:RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *