Američki general: SAD nemaju pravo da se nalaze u Siriji

Objavljeno: 22.7.2017.


Sjedinjene Američke Države nemaju pravnog osnova da ostanu u Siriji, gdje bez dozvole Damaska obavljaju vojne operacije protiv terorista, izjavio je komandant Komande za specijalne operacije SAD general Rejmond Tomas.
„Bliži se dan kada će Rusi da kažu: ’Zašto ste vi i dalje u Siriji?‘ Mi smo tu (u Siriju) ušli iz opravdanih razloga, ali ako Rusi budu igrali na ovu kartu, onda kada budemo željeli da ostanemo, nećemo to moći da uradimo. Oni (Rusija) to mogu“, rekao je Tomas, govoreći na bezbjednosnom forumu u Aspenu u američkoj državi Kolorado.
General je istovremeno podsjetio da je jedini osnov za boravak američke vojske u Siriji borba protiv terorizma. U tom smislu je odbijanje Vašingtona da prekine svoje operacije prkos protestima vlasti u zemlji.
Zvanični Damask tradicionalno se protivi stranom vojnom prisustvu na svojoj teritoriji bez dozvole. Međutim, vlasti u zemlji praktično moraju da se pomire sa prisustvom američkih trupa na svojoj teritoriji i ne sukobljavaju se sa njima, iako je američka vojska više puta napadala sirijsku vojsku.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za „En-Bi-Si njuz“ rekao nije protiv američkih baza u Siriji, ali da bi one trebalo da budu razmještene na zakonskoj osnovi. Prema njegovim riječima, on je u medijima vidio informacije da su SAD napravile u Siriji deset vojnih baza. Lavrov je istakao da će poslije pobjede nad terorističkim grupama u Siriji zemlja biti oslobođena i biće postignut dogovor koji će zadovoljiti sve etničke i vjerske grupe, a prisustvo stranih vojnika i baza će biti zakonski definisano samo od strane vlasti u Damasku.
Izvor: Sputnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *