Vašington na oprezu: Nešto se neobično dešava u S. Koreji

Objavljeno: 21.7.2017.


Vojni zvaničnici SAD misle da bi sledeće raketne probe S. Koreje mogle da budu izvedene pod vodom jer se čini da se Pjongjang sprema za lansiranje s podmornica.
U proteklih 48 sati severnokorejska podmornica duga 65 metara pokazala je “neuobičajeno premeštanje”, prema rečima dva neimenovana vojna zvaničnika SAD koje prenosi Si-En-En. Brod je plovio dalje nego ranije u međunarodne vode, putujući stotinak kilometara, do Japanskog mora.

Prema rečima jednog od zvaničnika, netipično ponašanje podmornice uzrokovalo je da južnokorejske i američke snage podignu nivoe opreznosti, s obzirom na to da američke izviđačke službe pažljivo prate brod, preneo je Sputnjik.

Ova aktivnost dolazi nedelju dana nakon što je Pjongjang završio ono što Vašington smatra prvom uspešnom probom interkontinentalne balističke rakete 4. jula. Lider Severne Koreje Kim Džong Un nazvao je to lansiranje “poklon paketom” Sjedinjenim Američkim Državama za proslavu Dana nezavisnosti.

Severnokorejski državni mediji izvestili su da su moguća buduća lansiranja, citirajući Kima koji je naučnicima rekao da bi trebalo “često da šalju velike i male ‘poklone Jenkijima”.

Kim je takođe tvrdio da je nedavno testirana raketa “Hvasong 14” sposobna da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu, a neki eksperti smatraju da bi za samo nekoliko godina projektil iz Severne Koreje mogao da stigne do zapadne obale SAD.

Uprkos sankcijama UN i međunarodnim pozivima za denuklearizaciju, Demokratska Narodna Republika Koreja i dalje tvrdi da je njen nuklearni program potreban da bi se smanjili pokušaji SAD da promeni režim.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *