Umro Tuđmanov bliski saradnik

Objavljeno: 21.7.2017.


U Zagrebu je jutros nakon duge i teške bolesti umro bivši predsjednik Vlade Hrvatske Hrvoje Šarinić (82). Bliski saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u politiku je ušao krajem osamdesetih, a od 1992. do 1993. bio je i predsjednik Vlade, a potom i predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost.
Javnost ga pamti i kao šefa pregovaračkog tima sa RSK i učesnika Tuđmanovih pregovora sa Slobodanom Miloševićem, a potom je vodio Komisiju za odnose s UNPROFOR-om.

U dva navrata bio je i šef kabineta Franje Tuđmana, nakon čije smrti s Matom Granićem i Vesnom Škare Ožbolt osniva stranku Demokratski centar (DC) i polako nestaje s hrvatske političke scene.

Prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana je svojevremeno ocijenio kao kompleksnu ličnost. Postojala su, rekao je, dva Tuđmana.

“Jedan Tuđman istoričar i drugi Tuđman državnik. Kao istoričar je bio direktan i poznata je njegova izjava da je Bosna istorijski apsurd, ali kao državnik je znao da to ne može proći u Evropi. I šta je napravio? Prvi je priznao savremenu Bosnu. Sve to dokazuje da je imao razmišljanja o Bosni i o podjeli Bosne, ali je kao pragmatičar znao da to ne može proći”, govorio je Šarinić.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *