Stejt department: Stranci finansiraju ekstremiste na Kosovu

Objavljeno: 21.7.2017.


Na Kosovu jača pretnja od islamskog ekstremizma što djelimično finansiraju strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije, navodi Stejt department.
U dijelu izvještaja koji se odnosi na Kosovo navodi se da je otrpilike 315 stranih terorističkih boraca sa Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu (ISIS), ili Al-Nusru, ispostavu Al- Kaide u Sirij i da je otprilike 58 ubijeno. Stejt department ocjenjuje da Vlada Kosova primjenjuje sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i dodaje da na tom planu sarađuje sa SAD, kao i NATO i Euleksom (na sjeveru Kosova), dok sa Srbijom, iako nema takve saradnje, od 2013. postoji plan o integrisanom upravljanju granicama i zajedničko učešće u obukama koje finasiraju SAD.

U izvještaju se nabraja šta Kosovo preduzima u borbi protiv terorizma, uključujući donošenje i sprovođenje zakona, biometrijske pasoše, kontrolu na granicama, opremljenost granične policije, a kao prepreka za bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama navodi se činjenica da Kosovo nije članica UN, Interpola ni Europola zbog čega Unmik i Euleks djeluju kao posrednici što usporava procedure i saradnju. Navodi se takođe da je Kosovo pokazalo političku volju da se bavi prijetnjama vezanim za terorizam i da posjeduje zakonski okvir za to i dodaje da su nacionalne institucije ojačale kapacitete svojih istražnih i tužilačkih elemenata, ali ograničeni kapaciteti, sredstva i iskustva i dalje ograničavaju sposobnost efikasnijeg rešavanja predmeta terorizma.

Članstvo Kosova u mnogim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući UN, blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost, navodi Stejt department i dodaje da nedostatak članstva i nepriznavanje Kosova, onemogućava saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

BETA

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *