“Ovih 10 ljepota Rusije treba da se nađe na listi UNESKO”

Objavljeno: 21.7.2017.


Komitet Svetske baštine na svom sastanku u julu dodaće Sabornu crkvu i manastir na ostrvu Svijažsk na listu kulturnih dobara, dok će Daurski nacionalni park dopuniti spisak prirodnih lokaliteta Svetske baštine UNESCO-a. Zaslužuje li još neki lokalitet u Rusiji da se nađe na ovom spisku? „Ruska reč“ predlaže njih 10.
1. Pskovski Kremlj

Rusija bi u 2018. mogla predložiti UNESCO-vom komitetu da se istorijski centar grada Pskova i njegova drevna okolina uvedu na listu Svetske baštine. Pskov se nalazi na oko 720 kilometara zapadno od Moskve, piše sajt Ruska reč.

Veliki Pskov obuhvata 15 lokaliteta prirode, kulture i rane istorije drevne ruske države. Među njegovim znamenitostima nalaze se Miroški manastir sa jedinstvenim freskama i kule Pskovskog Kremlja.

2. Jurijev Poljski

Poznata crkva Svetog Đorđa sagrađena je u prvoj polovini 13. veka u mestu Jurjev Poljski, na oko 190 km istočno od Moskve. Ova crkva, sa svojim jedinstvenim klesanim ukrasima od belog kamena, privlači mnogo turista iz cele zemlje.

U crkvi se čuva kameni krst koji je isklesao knez Svjatoslav, kao sećanje na spasenje od poplave reke Volge 1224. godine. Crkva Svetog Đorđa u 2019. godini mogla bi biti predložena za listu UNESCO-ve Svetske baštine.

– Kao deo Zlatnog prstena Rusije, Jurjev Poljski je, po mom, mišljenju odličan izbor za UNESCO-vu listu. Njegova arhitektura, posebno srednjovekovne crkve, povezuju istoriju mnogo vekova, pre i posle mongolske invazije. Ovaj mali grad sačuvao je mnogo iz svog istorijskog nasleđa, a njegovo prirodno okruženje predstavlja divan odraz centralne Rusije – navodi profesor Vilijem Bramfild, autor knjige „Arhitektura na kraju Zemlje“.

3. Pereslavlj Zaleski

Nalazi se na oko 150 kilometara severoistočno od Moskve. Sredinom 12. veka osnovao ga je knez Jurij Dolgoruki. Grad se nalazi na turističkoj ruti Zlatni prsten Rusije, a gradska Spaso-Preobraženska crkva mogla bi da bude uključena u UNESCO-vu listu Svetske baštine.

Ovo je jedina bela kamena crkva na severoistoku Rusije, koja je gotovo u potpunosti očuvana. U ovoj crkvi u 13. veku kršten je Aleksandar Nevski. Crkva je bila poharana za vreme invazije mongolske Zlatne horde. Prilikom njenog obnavljanja ikonopisac Teofan Grk naslikao je poznatu ikonu Preobraženja, danas izloženu u Tretjakovskoj galeriji, dok se u crkvi nalazi njena kopija.

4. Gorohovec

Ovaj mali grad u Vladimirskoj oblasti, oko 350 kilometara istočno od Moskve, uključen je na preliminarnu listu UNESCO-ve svetske baštine, sa mogućnošću da se od 2019. godine tamo nađe trajno.

Sloveni u 10. veku naseljavaju ovaj grad. Gorohovec se takođe nalazi na ruti Zlatnog prstena Rusije. Ova, danas najpopularnija turistička ruta u Rusiji, osmišljena je pre ravno pola veka, uključuje obilazak 25 drevnih ruskih gradova, koji oko Moskve obrazuju svojevrstan prsten.

Kako UNESCO navodi, istorijski centar Gorohovca predstavlja jedinstven skup arheologije, istorije, modernog planiranja, pejzaža i arhitektonskih lokaliteta. Eksperti UNESCO navode da se istorijski centar grada odlično uklapa u pejzaž njegovog prirodnog okruženja.

– Gorohovec se nalazi na visokoj obali male reke Kljazme. Ovo je jedan od najdrevnijih gradova u centralnoj Rusiji. Na sreću većina njegovog nasleđa je sačuvana, ne samo crkve već i vekovima stare kuće trgovaca. Sa entuzijazmom podržavam njegovo moguće uključivanje u listu UNESCO – navodi profesor Bramfild.

5. Rostov Veliki

Rostovski Kremlj smešten je na obali jezera Nero. Visoki zidovi sa 11 kula zajedno sa rezidencijom mitropolita čine gradsko jezgro. Kapije sa južne i zapadne strane ojačane su kulama.

– Rostovski Kremlj je jedan od najbolje očuvanih starih arhitektonskih ansambala. Kombinovana su remek dela drevne ruske arhitekture i monumentalnog slikarstva – stoji na UNESCO-vom vebsajtu. Veliki Rostov se od 1998. godine nalazi na preliminarnoj listi Svetske baštine.

6. Visoravan Oglahti

Visoravan Oglahti predstavlja deo nacionalnog parka Hakasije. Nalazi se na oko 60 km severno od Minusinska, odnosno 4500 kilometara istočno od Moskve. Prošle godine ovaj lokalitet predložen je za mesto „od velikog naučnog interesa u pogledu prirodnog nasleđa“.

Hiljade slika u kamenu iz raznih istorijskih perioda pronađene su na vertikalnim stenama i kamenim fragmentima. One predstavljaju svojevrsne svedoke promene okruženja i uslova života, te materijalne i kulturne spomenike naroda koji su ovu oblast naseljavali.

7. Zaveštanje Kenozera

Nacionalni park Kenozero nalazi se na oko 900 km severno od Moskve. Pleni živopisnim jezerskim pejzažima, drvenim kućicama, malim selima i brežuljcima. Pod uticajem geoloških faktora, teritoriju nacionalnog parka okružuju močvare i šume – tajge, što utiče na njenu relativnu izolovanost i neprilagođenost terena.

Nacionalni park Kenozero ustanovljen je 1991. i danas se na njega odnosi čitav niz odgovarajućih normi, u cilju očuvanja i zaštite kulturno – istorijskih spomenika. Od 2004. godine ovaj lokalitet se nalazi na UNESCO-voj listi rezervi biosfere.

8. Iljmenske planine

Iljmenske planine nalaze se na oko 1600 km istočno od Moskve, na Južnom Uralu, u Čeljabinskoj oblasti. Planine predstavljaju jedinstven geološki fenomen, poznat po plemenitim i retkim metalima. Dočekuju vas različite metamorfne i plutonske stene, koje su tokom vremena bile izložene eroziji i drugim promenama. Uključene su na UNESCO-vu preliminarnu listu u 2008. godini.

9. Komandorska ostrva

Arhipelag Komandorskih ostrva nalazi se na 8.000 kilometara istočno od Moskve. Obuhvata ukupno 15 ostrva, a njegova najveća znamenitost je veliki vulkanski podvodni greben, koji se prostire od Aljaske do Kamčatke. Ostrva najvećim delom čine niska brda. Komandorska ostrva predstavljaju smešu ruske i aleutske kulture. Jedino su mesto u Rusiji na kome se gnezde ptice sa američkog kontinenta. Od 2005. uključena su na UNESCO-vu preliminarnu listu.

10. Velika Vasjuganska močvara

Predstavlja najveći sistem močvara na severnoj hemisferi, takođe s obzirom na svoje razmere i geološki fenomen. Prostire se na teritorijama 4 ruske oblasti: Tjumenske, Omske, Tomske i Novosibirske, piše sajt Ruska reč.

Od 2007. ovaj lokalitet nalazi se na preliminarnoj listi UNESCO-a.

Rusija na UNESCO-voj listi Svetske baštine

UNESCO-va lista Svetske baštine postoji od 1978. godine. Moskovski Kremlj, istorijski centar Sankt Peterburga i Kiži prvi su lokaliteti sa teritorije Rusije uvedeni na ovu listu 1990. godine. U julu ove godine Saborna crkva u Svijažsku i Daurski nacionalni park naći će se na listi, čime će se broj lokaliteta iz Rusije povećati na 28, 17 kulturnih i 11 prirodnih.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *