Nove promjene na Antarktiku: Da li ima razloga za brigu?

Objavljeno: 21.7.2017.


Nova pukotina pojavila se na antarktičkom ledenom grebenu Larsen C, samo nedelju dana pošto se ledeni breg od njega odvojio.
Odvajanje su primetili naučnici koji rade na Projektu MIDAS. Oni nadgledaju ledeni greben Larsen C, a prethodno su i primetli prošlonedeljno odvajanje ledenog brega A68.

“Izgleda da se novi procep širi i da će se proširiti na sever, što može da dovede do daljeg odvajanja brega”, saopštili su naučnici.

“Primetili smo da novi deo, od oko šest kilometara dužine, ide ka severu, od predela na kome se pojavilo više pukotina, neposredno pre nego što se prethodni ledni breg odvojio”, rekao je profesor glaciologije sa Unverziteta Svonsi Adrijan Lakman.

Naučnici ističu će se pukotina širiti dalje ka ivici ledenog grebena, ali i da postoji rizik da bi mogla da nastavi i dalje da se širi do “glavne tačke stabilnosti ledenog grebena Larsen”.

Lakman, ipak, ističe da još nema razloga za zabrinutost, budući da je vrh pukotine “zaglavljen” u zoni mekšeg leda, pa je malo verovatno da će se dalje širiti, bar neko vreme.

Ledeni breg A68 je jedan od najvećih ikada praćenih, a njegovo odvajanje od grebena Larsen C smanjilo je površinu grebena za 12 procenata.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *