Napadi u Egiptu: Ubijeno 39 osoba, uhvaćeno deset terorista

Objavljeno: 21.7.2017.


Najmanje 39 osoba poginulo je u napadima koji su izvedeni na području El-Feyyuma na jugu Kaira i Sjevernog Sinaja, na sjeveroistoku Egipta.
Najmanje 39 osoba poginulo je u napadima koji su izvedeni na području El-Feyyuma na jugu Kaira i Sjevernog Sinaja, na sjeveroistoku Egipta.

Policijski izvori navode da su neidentifikovane naoružane osobe izvele napad na kontrolnu tačku na podrucju El-Mesaida, i da su tom prilikom ubijena četiri napadača, a ranjeno je sedam vojnika.

Avioni egipatske vojske izveli su napad na području El-Metnija na jugu Ariša gdje se okupaljaju teroristi. Ubijena su 34 teroriste, a deset je uhvaceno. Uništeno je i skladište sa ekspolozivom i auto-bombom.

Još jedan napad dogodio se u Fejumu kada su napadaci na motorima otvorili vatru na policijsko vozilo i ubili jednog policajca, a ranili tri vojnika.

Još nema izjava od zvaničnih institucija u vezi s ovim napadima.

Sjeverni Sinaj je posljednjih mjeseci poprište čestih napada militanata u kojima su poginule desetine vojnika.

Riječ je o egipatskoj regiji koja je već četiri godine poprište duboke političke i sigurnosne krize. Sukobi lokalne militantne grupe i egipatski oružanih snaga intenzivirani su od ljeta 2013. godine kada je državnim udarom sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

Egipatske snage od tada provode opsežne operacije protiv naoružanih militanata sinajske terorističke grupe Velajat Sinaj koja je navodno povezana sa teroristima Islamske države.

Anadolija, Nezavisne novine

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *