Mačiji nokat – Jača imunitet i čisti organizam

Objavljeno: 21.7.2017.


Mačiji nokat iz peruanskih šuma. Otklanja bolove kostiju, podstiče brže zarastanje dubokih rana, pomaže kod herpesa i astme
Za biljku iz Latinske Amerike koja izgledom podseća na mačiju kandžu većina poklonika tradicionalne medicine odavno zna. Mačiji nokat ili šapa kako je još zovu (Uncaria tomentosa) najviše je rasprostranjena u šumama Perua i Paragvaja. U zapisima drevnih indijanskih plemena stoje recepture za pravljenje melema i tinktura uz pomoć kojih su se lečili i opstajali u izuzetno surovim uslovima života. Mačiji nokat su koristili za čišćenje bubrega, infekciju urinarnog trakta, reumatizam, artritis, pa čak i za lečenje karcinoma. Pojedina plemena ovu biljku vekovima koriste za čišćenje krvi i jačanje organizma.

Mačija kandža raste kao lijana i dostiže visinu do 25 metara. Vešto se kači za ogromna stabla tropskog drveća i vere u visinu tražeći svetlost. Za potrebe lečenja koriste se koren i kora. U tradicionalnoj medicini i danas se najviše preporučuje za jačanje odbrambenog sistema organizma i zaštitu od različitih bolesti. Ispitivanja su pokazala da osim što jača imunitet, čisti organizam i od štetnih materija. Tu njenu delotvornost ne spori ni zvanična medicina. Prihvata je kao dodatak lečenju, ali još uvek bez jasnih dokaza o efikasnosti kada su u pitanju teška obolenja. Svetska zdravstvena organizacija je mačiji nokat na kongresu u Ženevi još 1994. godine uvrstila u red najlekovitijeg bilja.

Zagovornici alternativnog lečenja mačiju kandžu preporučuju za otklanjanje bolova iz kostiju, brže zarastanje dubokih rana, a tvrde i da pomaže kod herpesa i astme izazvanih zagađenjem životne sredine. Delotvorna je kod opšte slabosti organizma i usporenog metabolizma. Mačiji nokat se pakuje u vidu kapsula i u apotekama prodaje kao pomoćno lekovito sredstvo.

Sa ovom biljkom treba biti oprezan, jer velika količina tanina koju sadrži, može da dovede do tegoba u jetri ili bubrezima. Preparate i čajeve u kojima je mačiji nokat glavni sastojak, trudnice, dojilje i deca apsolutno treba da izbegavaju. Ne preporučuje se ni u lečenju tuberkuloze, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa.

ISTRAŽIVANjA

Austrijski naučnici su prvi počeli da istražuju lekovitost mačijeg nokta. Ustanovili su još sedamdesetih godina prošlog veka da bar 6 alkaloida koje ova biljka sadrži, dvostruko povećavaju otpornost organizma. Osim toga, uspešno sanira upalne procese bilo kog porekla, deluje kao prirodni antibiotik i uspostavlja normalno funkcionisanje organizma nakon preležane bolesti.

Ima veoma snažan uticaj na pojedine vrste karcinoma, pomaže kod hemioterapije, virusnih, bakterijskih i gljivičnih obolenja, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa. Mačija kandža posebno je delotvorna u čišćenju organizma i uklanjanju štetnih materija iz duvana kod pušača.

REGULISANjE ESTROGENA

Uzimanjem 6 kapsula od 350 mg dnevno u trajanju od 3 do 6 meseci, reguliše se lučenje estrogena za 47 do 69 odsto, pokazala su istraživanja. Postiže se i dvostruko veća zaštita od maligniteta, u slučajevima gde su ciste i miomi kritični.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *