Holandski zatvorenici “rješavaju” 130 neriješenih slučajeva

Objavljeno: 21.7.2017.


Zatvorenici u holandskim zatvorima sada imaju priliku da sarađuju sa policijom i pomognu im da dođu do odgovora na desetine nerešenih slučajeva.
Oko 30 hiljada zatvorenika u pet različitih zatvora u Holandiji dobiće kalendare “hladnih slučajeva“, a svojim izvorima i dojavama će moći da pomognu policiji u njihovom rešavanju. Čak 2/3 zatvorenika smatra da je ovo odlična ideja.

Skoro polovina trenutnih kalendara tiče se ubistva dvadesetogodišnje Niki Verstapen čije je ubistvo ponovo okupiralo pažnju policije ove godine. Jedanaestogodišnja devojčica ubijena je u letnjem kampu u avgustu 1998. godine, a njeno ubistvo do danas nije rešeno. Policija se nada da će zahvaljujući dojavama zatvorenika uspeti da dođe do više informacija, a na kraju i ubice.

Kalendar se štampa na holandskom, arapskom, španskom, ruskom i engleskom jeziku i uključuje informacije o načinu dojavljivanja policiji. Vlasnici najkorisnijih informacija dobiće nagradu od 800 hiljada evra.

Saradnja policije i zatvorenika traje pet meseci i već daje rezultate. Naime, policija je za pet meseci dobila više dojava nego za celu godinu.

Detektivi u Holandiji trenutno ispituju 130 nerešenih slučajeva.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *