Grobnica koja baca novo svijetlo na tajnovitost Stonehengea

Objavljeno: 21.7.2017.


Neolitska grobnica bi mogla razotkriti ko su bili kontruktori Stonehengea i kako su podigli kamenje teško 25 tona
Grobnica starija od 5000 godina pronađena je na pola puta od Stonehengea do Aveburyja. Kuća mrtvih u Salisbury Plainu mogla bi skrivati kosture najranijih britanskih stanovnika, upozoravaju arheolozi i napominju kako ne pronalaze često nalazišta ovakvog značaja.

Neolitska grobnica bi mogla skrivati tajnu o tome ko je sagradio Stonehenge, upozorio je Jim Leary sa britanskog univerziteta za  arheologiju. Odgovor na to pitanje rasvijetlio bi nedoumice o tome kako je bilo moguće prenijeti kamene blokove težine od 12 i 25 tona do Wiltshirea.

Mnogi smatraju da je kamenje od velških planina Preseli do odredišta transportovano na splavu morskim putem uz obalu do rijeke Avon koja je od Stonehengea udaljena 3,2 kilometra. U prošlosti se nagađalo da su kameni blokovi predstavljali crkvu, rimski hram ili druidski sunčani sat za predviđanje pomrčenja Sunca i Mjeseca.

Svake godine na ljetni solsticij na hiljade se obožavaoca druida i Stonehengea okuplja kako bi posmatrali izlazak sunca. Ali druidi nisu mogli podići Stonehenge jer su se pojavili 2000 godina kasnije.

Prva faza izgradnje nastupila je 3000 godina prije Hrista, kad je podignut nasip, jarak sa 56 rupa, Aubery Holes i kameni blok Heel Stone koji je označavao ulaz. Tek je u četvrtoj fazi kameni spomenik dobio središnji oltar.

Izvor: Dnevnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *