Zašto Republika Srpska nema helikopter i opremu za gašenje požara?!

Objavljeno: 20.7.2017.


Hercegovačke opštine pretpjele su veliku štetu zbog požara. Helikopter Oružanih snaga BiH je intervenisao. Helikopter Vlade RS stigao je tek nakon pet dana borbe sa vatrenom stihijom. Provjerili smo da li su prioritet službeni automobili za predsjednika RS i ministre ili interventni helikopter?!
Apokaliptične slike vatre koja je gutala sve pred sobom prethodnih dana u Hercegovini. Zbog visokih temperatura, nije isključeno da buknu novi požari.

Požrtvovani vatrogasci su se danima, i to sa manjom opreme, borili sa vatrenom stihijom. Istovremeno, vlast se borila da ne pretjera sa klimom u kabinetima. Vladin helikopter u Ljubinje je stigao nakon pet dana.

”Mislim da mi u Hercegovini moramo da napravimo jedno sistemsko rješenje za Hercegovinu, da imamo helikopter koji će biti stacioniran ovdje i koji će moći brzo intervenisati na ovakvim terenima. Ove godine, nastradala je opština Ljubinje. Dogodine će možda Trebinje, sljedeće godine Nevesinje, jer svi znamo kakvi su ovdje tereni – nepristupačni, sa velikim sušama, i svake godine na ovom dijelu imamo požara”, ističe načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić.

Sistemskog rješenja nema. Vatrogasni Savez Srpske još nije dobio saglasnost Vlade na ovogodišnji plan i program. Na to se vjerovatno zaboravilo ili se prolongiralo, jer je vlast bila zauzeta kupovinom službenih automobila.

Interventni helikopter, očigledno, još nije prioritet – bez obzira što je samo u Ljubinju uništeno 20 odsto teritorije.

”Helikopteri ne služe za elementarne nepogode, nego služe za šoping ture prema Beču”, kaže poslanik SDS-a u NS RS, Miladin Stanić.

Helikopter za gašenje požara i druge krizne situacije će biti nabavljen. Ali u vremenu kada bude bilo više para. Kada će i da li će ih uopšte biti, ne zna se. Zna se samo da ih sada zasigurno nema. Barem ne za multifunkcionalni helikopter. Sada oni kojima je vatra progutala sve mogu da apeluju samo na kišu.

”Imamo plan nabavke helikoptera. Morali smo da objašnjavamo Skupštini kako to nije helikopter kojim će se voziti funkcioneri, jer tamo može da sjedne i do 20 ljudi, i može da ima sve moguće priključke koje treba da ima, kako bi upravo reagovali u takvim, a ne daj Bože, u nekim drugim kriznim situacijama – saobraćajnih nesreća ili bilo čega što se desi. Ali, kada se desi požar, onda pitate zašto nemamo helikopter. A kada hoćemo da nabavimo, onda kažete da je to zato da se voze funkcioneri”, jasna je premijerka Srpske, Željka Cvijanović.

Prema mišljenju mnogih, vlast se postavila kao da je gorjela u najmanju ruku tuđa zemlja. Da zlo bude veće, manjkalo je i opreme. O mjerama zaštite od požara da se i ne govori.

”Neshvatljivo je da do sada i nemamo posebnu sjednicu Vlade, posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, kako bismo se adekvatno angažovali”, ističe poslanik PDP-a u NS RS, Dragan Galić.

O požarima nema ni slova u Zakonu o interventnim nabavkama. Vlast priznaje da se mora ubaciti u petu kako bi se riješili ovi problemi. Ali, ne kažu i kada se to ubrzanje može očekivati.

”Dešavanja ovih dana i u Hrvatskoj i Crnoj Gori nam pokazuju da i neke veće države nego što je RS, teško izlaze na kraj sa tolikim obimom katastrofa, i mislim da u narednom periodu svakako treba podržati Republičku upravu Civilne zaštite”, kaže poslanik SNSD-a u NS RS, Dušica Šolaja.

Ako se još neko toga sjeća, Vlada je krajem prošle godine donijela odluku o formiranju posebnog sektora za zaštitu od požara. O efektima i djelovanju – malo ko ili gotovo niko nakon toga nije govorio. Tako da ne bi bilo začuđujuće da se i dogodine u ovo vrijeme ponovo govori o ovoj problematici, posljedicama, pa i o tome da će vatrogasci zbog nedostatka opreme golim rukama gasiti požare.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *