Tužilaštvo BiH najavilo žalbu

Objavljeno: 20.7.2017.


Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv svih optuženih zbog referenduma u Republici Srpskoj, iz Tužilaštva su najavili da će uložiti žalbu.
“Tužilaštvo BiH je zaprimilo odluku Suda BiH i u zakonskom roku uložiće žalbu”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH, kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela “Neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH” o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o provođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Kako je juče saopšteno iz Suda BiH, protiv odluke o odbijanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *