Sputnjik: ‘Nevidljivi NATO avioni’ gasili požare u Crnoj Gori

Objavljeno: 20.7.2017.


Osim što je poznato da u NATO-u posjeduju takozvane nevidljive avione za operativna dejstva u slučaju vojnog sukoba, građani Crne Gore su se upravo ovih dana mogli uvjeriti da NATO takođe na raspolaganju ima i “nevidljive avione” za gašenje požara, piše “portal “Sputnjik”.
Portal navodi da je to jedino logično objašnjenje za saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stontelberga, koji je pozdravio potez saveznika NATO-a i partnera koji su, kako je rekao, “izašli u susret i pomogli Crnoj Gori u borbi protiv katastrofalnih požara”.

“Crna Gora, naš najnoviji saveznik, pridružila se porodici NATO-a prije manje od mjesec dana. Naš brzi odgovor demonstrira da smo snažna podrška našim saveznicima. To je pravi primjer evroatlantske solidarnosti”, saopšteno je iz Stoltenbergovog kabineta.

“Na ovu i ovakvu evroatlantsku solidarnost bez oklijevanja požurila je i da reaguje Vlada Crne Gore, koja se zahvalila NATO-u i partnerskim državama na brzoj reakciji i pomoći saveznika, uz opasku da će Crna Gora to znati da cijeni”, navodi “Sputnjik”, citirajući Vladu Crne Gore, koja je saopštila da država već uživa u benefitima svog novog statusa. Portal potom piše da “nije nikakva novost da se aktuelna crnogorska vlada i Stoltenberg sasvim dobro međusobno podržavaju”. “To se znalo još odavno.

Ono što se, međutim, nije do danas znalo, jeste da obje strane istovremeno obitavaju u kakvoj paralelnoj stvarnosti, matriksu, u kojem nevidljivi avioni NATO-a gase požare po Crnoj Gori. Nažalost, dok crnogorska vlada blagodari Stoltenbergu, prava istina je da je situacija u Crnoj Gori i dalje krajnje ozbiljna i da je naročito dramatično stanje na primorju i okolini Tivta. Izvještaji sa terena govore da su snage na terenu i dalje nemoćne u borbi sa vatrenom stihijom, a da pomoć dobijena spolja u vidu letjelica za gašenje požara nije zadovoljavajuća”, navodi se u tekstu.

Potom se dodaje da su pomoć Crnoj Gori na kraju pružile zemlje koje nisu članice NATO. “Uzgred, inostrana pomoć je nakon nekoliko dana provedenih u agoniji ipak stigla, i to od Ukrajine, Švajcarske i Izraela — zemalja koje, koliko je poznato, nijesu članice NATO. Nego da ne budemo sasvim nepravedni i neprecizni kada je u pitanju NATO. Pomoć je zaista stigla i od jedne aktivne članice alijanse — Bugarske. Doduše, možda i ironijom sudbine, u vidu helikoptera ruske proizvodnje”, zaključuje se u tekstu.

(Sputnjik)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *