“Španski košarkaš je vrsta koja izumire”

Objavljeno: 20.7.2017.


Španci već godinama dominiraju u evropskoj košarci, a njihova liga slovi za jednu od najjačih. Međutim, samo 29 odsto igrača iz Endesa lige je rođeno u Španiji.
Klubovi u Španiji prate globalni trend pa se oslanjaju u velikoj meri na međunarodne igrače koji čine više od dve trećine od 240 košarkaša.

Furija reprezentativno dominira već godinama u Evropi, ali se često oslanja na igrače koji igraju u NBA ligi. Ako narednih godina budu lišeni pomoći NBA igrača, Španci strahuju i za ligu i za nacionalni tim.

“Doživljavamo taj procenat sa velikom brigom jer je nacionalni igrač glavna poluga u promociji sporta i takmičenja” , kaže predsednik španskog košarkaškog saveza Horhe Garbahosa koji smatra i da se škola treba promovisati i u školama.

Druga faza bi bila ojačavanje takmičenja pod okriljem Košarkaškog saveza Španije tako da igrači nastave da napreduju i dobiju minutažu u ligi, napominje Garbahosa.

“Zvuči nemoguće da u Španiji igra samo trećina igrača iz naše zemlje. Idemo ka izumiranju španskog igrača. Nešto nije kako treba i što je manje kvantiteta i kvalitea Španaca, to će više uticati na nacionalnu selekciju” , rekao je bivši košarkaš Alfonso Rejes, dok trener Serđo Skariolo smatra da proces nije nemoguće preokrenuti, ali su potrebna veća ulaganja i promena onih pravila koja ne štite španske igrače.

I pored ovakvog stanja u košarci na Pirinejima, Španija pred Evrobasket važi za prvog favorita prvenstva. Za Furiju će na prvenstvu ponovo skupa igrati i braća Gasol.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *