Novo zaduženje Vlade Srpske

Objavljeno: 20.7.2017.


Zaduženje od novih 28,3 miliona evra kod Svjetske banke za resornog ministra Zorana Tegeltiju je najbolji potez Vlade Srpske. Tegeltija tvrdi i da je IRB najbolji projekat Srpske na čijem računu ima više od 100 miliona maraka. Opozicija pita: ako je tako, zašto se Republika Srpska konstantno zadužuje!?
Predstavnici Svjetske banke u septembru dolaze u Republiku Spsku na konačne dogovore.

Neodobravanje novog zaduženja od strane opozicije Tegeltija naziva očekivanim.

”Opozicija zamjera svakoj odluci Vlade Srpske. Ne očekujemo njihovu podršku. Ovaj novac ne ide bankama, niti jedna marka. Nije država ta koja restrukturiše banke, to je njihov privatni posao. Cjelokupna sredstva, bez obzira koliko će se povući, biće dio sredstava budžeta RS”, jasan je ministar finansija RS, Zoran Tegeltija.

Vlada kontradiktorna

Komentarišući jučerašnje izjave resornog ministra da je bankarski sektor stabilan, da građani imaju povjerenje u banke, da depoziti građana rastu, i da nema krivca za propast tri banke, opozicija se pita zašto se onda Republika Srpska ponovo zadužuje?!

”Jedna velika kontradiktornost vlasti, koja tvrdi da je stanje stabilno. Minimiziraju propast tri banke i sami sebe ponište sa ovim prijedlogom, kako bi se saniralo stanje u bankarskom sektoru RS”, ističe poslanik PDP-a u NS RS, Miroslav Brčkalo.

”Gdje planirate ove milione da potrošite? Za koje projekte ćete potrošiti ovaj novac, za povećanje penzija, za deficit?!”, upitao je poslanik NDP-a u NS RS, Zdravko Krsmanović.

Rakulj: Ne prihvatamo 3 posto

Dok se uzimaju novi krediti, penzioneri se bore za minimalno povećanje penzija. Poručuju da neće odustati od zahtjeva da se penzije povećaju za 5 odsto. Najavili su da će o tome zvaničan stav zauzeti 28 jula. Najavljeno povećanje penzija, kažu, ne prihvataju.

”U ovom društvu, imamo najnižu penziju, a oni koji su vlasnici kapitala, obezbijediće sebi svoju starost na drugi način i neće mu biti potreban ovakav Fond penzijsko-invalidskog osiguranja”, jasan je predsjednik Udruženja penzionera RS, Rade Rakulj.

Treba spriječiti poslodavce da prijavljuju kadrove sa visokom stručnom spremom na minimalnte plate, poručuju iz resornog ministarstva. Potvrdili su da će penzioneri od oktobra imati povećane penzije od 3 odsto.

”Vlada je sve ovo vrijeme dala svoju podršku, pokazala je senzibilitet prema populaciji koja je najzaslužnija za materijalizaciju RS i svega onog što imamo”, ističe ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović.

Vlada Srpske nesposobna

Opozicija tvrdi da je Vlada nesposobna da riješi nagomilane probleme u Fondu PIO. Kažu, jedino što je dobro uradila je prelazak na trezor.

”Povećanje od 3 posto na 160 maraka je samo četiri hljeba na mjesečnom nivou. To je smiješno i neodgovorno i govori u prilog činjenici da ova Vlada ne zna šta radi i da nije sposobna da riješi goruća pitanja u Republici Srpskoj”, poručuje poslanik SDS-a u NS RS, Miladin Stanić.

”Bez popravljanja stanja u privredi i naplate poreza i doprinosa, ne može se očekivati da će se stanje u ovoj oblasti popraviti. Imali smo veći broj penzionera od zaposlenih. Sad je malo povoljnije, ali je nedovoljno”, ističe poslanik SRS-a u NS RS, Milanko Mihajlica.

Ljetna pauza do septembra

Parlament Srpske završio je zasjedanje usvajanjem po hitnom postupku Zakona o interventnim nabavkama koji izazvao najviše polemike, jer opozicija smatra da je prethodno trebalo utvrditi odgovornost za propast Robnih rezervi RS.

Nakon ove sjednice, nastupa ljetnja pauza do septembra.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *