Novi potres za Evropu: “Mi smo uz Poljsku, ne miješajte se”

Objavljeno: 20.7.2017.


Mađarska stoji uz Poljsku i poziva Evropsku komisiju da ne prekoračuje svoje ovlašćenja, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Evropska unija dala je nedelju dana Poljskoj da zaustavi pravosudne reforme za koje Brisel tvrdi da će staviti sudove pod direktnu kontrolu vlade i da bi mogle da ugrozi vladavinu prava, podseća Rojters.

Sijarto smatra da Komisija želi da se meša u unutrašnja pitanja Poljske i poručuje da ne bi trebalo da se ponaša kao “političko telo”.

“Stojimo uz Poljsku i pozivamo Evropsku komisiju da ne prekoračuje svoja ovlašćenja”, rekao je Sijarto.

U međuvremenu, poljski poslanici usvojili su danas kontroverzni zakon o reformi Vrhovnog suda, uprkos višednevnim uličnim protestima, zabrinutosti opozicije zbog nezavisnosti sudstva i pretnjama Evropske unije sankcijama bez presedana.

Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk ocenio je da su promene u pravosuđu koje sprovodi vlada u Varšavi “unazađujuće”, protiv evropskih vrednosti i da dovode Poljsku u rizik da bude marginalizovana.

Za usvajanje zakona, kojim se ministru pravde omogućava da bira kandidate za taj sud, u donjem domu poljskog parlamenta glasalo je 235 poslanika, 193 je bilo protiv, a 23 je bilo uzdržano.

Lider vladajuće poljske partije “Pravo i Pravda” Jaroslav Kačinjski ranije je ocenio da je upozorenje Evropske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu “političko” i poručio EU da ne bi trebalo da meša u to pitanje.

Evropska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši da bi mogla da ima “veoma negativan uticaj” na nezavisnost sudova, a u protivnom, navodi, očekuje je disciplinska mera već naredne nedelje.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *