Netanijahu: EU nama postavlja uslove? Ludo, apsolutno ludo

Objavljeno: 20.7.2017.


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je “apsulutno ludim” političke zahteve koje EU upućuje Izraelu.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je “apsulutno ludim” političke zahteve koje EU upućuje Izraelu.

“Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svetu koja uslovljava odnose s Izraelom… u svakoj oblasti političkim uslovima. To je ludo, to je apsolutno ludo”, čuje se na snimku Netanijahuovog obraćanja koji je preslušao novinar AFP.

Agencija podseća da je Brisel u više navrata osudio Izrael zbog gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i suzbijanja organizacija civilnog društva koje kritikuju izraelsku vladu.

Netanijahu, koji danas završava trodnevnu posetu mađarskoj prestonici, naveo je primere Kine, Rusije i Indije kao zemalja koje posluju s “inovativnim divom Izraelom” i “ne haju za politička pitanja”.

“Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje ili želi da se skvrči i nestane”, rekao je Netanijahu premijerima zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Cceška Republika.

AFP navodi da posmatrači ocenjuju da Izrael nastoji da uspostavi bliže veze s EU nacijama koje mogu da mu pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima.

“Uz njihovu podršku biće teže za EU da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael”, navodi stručnjak za Bliski istok Peter Lintl.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *