Nedovoljne kazne za terorizam

Objavljeno: 20.7.2017.


Američki State Department objavio je izvještaj o globalnom terorizmu u 2016. godini, a u sekciji o ekstremizmu na području Evrope obuhvatili su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu
Američki State Department objavio je izvještaj o globalnom terorizmu u 2016. godini, a u sekciji o ekstremizmu na području Evrope obuhvatili su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu. Za BiH kažu da je ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma i nastavila napredak u povećanju kapaciteta s ciljem te borbe.

“Agencije uglavnom prate osumnjičene za učešće u terorističkim organizacijama, međutim radna grupa u državnom tužilaštvu zadužena za poboljšanje koordinacije između sigurnosnih i policijskih snaga nastavlja da zakazuje”, stoji u izvještaju.

Dodaje se i da su ideologija nasilnog ekstremizma i regionalne nacionalističke i ekstremističke grupe ostale potencijalni izvori ekstremizma u BiH.

“Veliki broj građana BiH putovao je u Siriju i Irak kako bi podržao IDIL i druge terorističke grupe, ali je pravnim i društvenim naporima njihov broj smanjen u odnosu na ranije godine. Zvaničnici BiH i mediji procjenjuju da je od 2013. godine u Irak i Siriju putovalo 300 državljana BiH, a vratilo ih se oko 50. Vladini zvaničnici objavili su da u 2016. godini nije bilo vidljivog protoka inostranih terorističkih boraca”, ističe State Department i podsjeća da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a.

Kao problem ističu koordinaciju i saradnju između agencija za provođenje zakona i državnog tužilaštva zbog ličnih, političkih i institucionalnih rivaliteta.

“Bosni i Hercegovini i dalje nedostaje temeljno istraživanje i krivično gonjenje u slučajevima terorizma i stranih terorista. Ovo je posebno vidljivo u istragama složenih finansijskih poslova, regrutovanja putem interneta i koordinacije. Iako je većina sudskih procesa rezultovala presudama ili priznanjima krivice, kazne su bile neadekvatne”, naglašava se u izvještaju.

Dalje se primjećuju propusti u bezbjednosti granica i brojne nezvanične ulazne tačke koje nisu praćene te nedostatak hitne reakcije u većem dijelu zemlje jer agencije za provođenje zakona nisu u potpunosti opremljene ili obučene da reaguju na teroristički napad ili prirodnu katastrofu.

Izvor: BN TV/Klix.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *