Muzej u Aušvicu: Bolesno je krasti predmete iz logora

Objavljeno: 20.7.2017.


Državni muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau na jugu Poljske podneo je krivičnu prijavu proti izraleske studentkinje koja se sama u medijima pohvalila da je prilikom svake posete tom najvećem stratištu Jevreja u Evropi krala po neki predmet za svoj studentski umetnički projekt.
“To što se desilo je bolesno i skandalozno. Memorijalni kompleks je zaštićeno mesto, svedočanstvo tragedije holokausta i Drugog svetskog rata i treba da govori narednim pokolenjima. Teško je zamislivo da krađa može na bilo kakav način da se opravda, pa čak ni za potrebe umetnosti”, kazao je Bartoš Bartizel, protparol muzeja najvećeg logora koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj. 

Muzej je protiv studentkinje Rotem Bajds čiji su baba i deda preživeli holokuast, podneo krivičnu prijavu i zatražio pomoć Ambasade Izaraela u Varšavi, dok će poljsko tužilaštvo prvo proveriti da li su ukradeni predmeti zaista originali.

Muzej zahteva da mu se vrate ukradeni sitni stakleni predmeti, grumen zemlje, metalni zavrtnji, kao i tabla s upozorenjem Muzeja da se predmeti ne kradu. Mladoj izraelskoj umetnici zbog krađe tih sitnih predmeta preti kazna do 10 godina zatvora. 

U logoru Aušvic proširenom u kompleks Aušvic Birkenau kada su Hitlerovi nacisti rešili da sprovedu montruozni plan likvidacije evropskih Jevreja, tokom Drugog svetskog rata stradalo je najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda. 

Danas je ceo teren logora Memorijalni kompleks i državni muzej.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *