Moskva spremna da “kazni” Poljsku i to zbog spomenika

Objavljeno: 20.7.2017.


Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta najavila da Moskva sprema mere protiv Poljske kako bi je kaznila zbog uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima.
Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta najavila da Moskva sprema mere protiv Poljske kako bi je kaznila zbog uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima.

Poljski predsednik Andžej Duda u ponedeljak je odobrio izmene zakona kojima se zabranjuje promocija komunizma i nalaže uklanjenje sovjetskih statua u roku od godinu dana, uključujući one kojima se odaje počast Crvenoj armiji za ulogu u Drugom svetskom ratu.

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valetntina Matvijenko, za koju Rojters navodi da je bliska saveznica ruskog predsednika Vladimira Putina, oštro je kritikovala taj potez i poručila da rusko Ministarstvo spoljnih poslova povlači mere odmazde, prenele su ruske novinske agencije.

Rojters podseća da su u fokusu spora različite interpretacije istorije dve zemlje.

Rusija, naime, smatra da se odlukom Poljske “pljuje u lice” više od 600.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote oslobađajući Poljsku od nacista, ali mnogi Poljaci danas gledaju na sovjetske vojnike kao na okupatore, a ne kao na oslobodioce.

Poljska je bila pod kontrolom Sovjetskog saveza više od četiri decenije nakon Drugog svetskog rata, a poslednji ruski vojnici napustili su tu zemlju 1993. godine.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Matvijenko, rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je Rojters na saopštenje koje je objavilo u utorak u kojem se navodi da će poljske akcije izazvati posledice po Varšavu.

U saopštenju se navodi da je Poljska tim potezom prekršila rusko-poljski sporazum iz 1992-1994. godine u kojem je obećala da će zaštiti takve spomenike.

“Poljske vlasti veoma dobro razumeju kakvu ozbiljnu uvredu nanose ruskom narodu i narodu zemalja koje su bile deo ŠSR-a. Uprkos tome, u Varšavi oni svesno nastavljaju s tom nečuvenom provokacijom” navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *