Mogerini: Širenje EU na jugoistočnu Evropu posebno važno

Objavljeno: 20.7.2017.


Širenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope posebno je važno pitanje, a Hrvatska je ključan faktor u tom zajedničkom evropskom poslu, izjavila jeu Zagrebu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, prenosi “Hina”.
Najbolji put za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti na području jugoistočne Evrope jeste pružanje verodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regionu, istakla je Mogerinijeva.

“Želela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za EU i mene lično, a to je rad ovde u regionu na proširenju. To za mene najviši prioritet”, rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Mogerinijeva je dodala da su se te aktivnosti i dijalog sa svih zemljama partnerima u regionu snažno intenzivirale poslednjih meseci.

“Hrvatska je ključan element u tom zajedničkom evropskom poslu”, ukazala je šefica diplomatije EU.

Mogerinijeva je rekla i da je sa hrvatskom koleginicom razgovarala i o pripremama Hrvatske za predsedanje EU 2020. godine.

Pejčinović Burić je ukazala da je zajednička ocena da treba pojačati angažman EU na području jugoistočne Europe uz isticanje jasne evropske perspektive svih država.

“Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Evrope i insistira na verodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, kao i ispunjavanju uslova i kriterijuma”, navela je hrvatska ministarka.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *