Linta: Vratiti imovinu Srbima

Objavljeno: 20.7.2017.


Vašington bi trebalo da izvrši pritisak na Zagreb i Sarajevo da konačno počnu da rješavaju imovinska pitanja protjeranih Srba, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
On je povodom obećanja američkog potpredsjednika Majka Pensa predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će Vašington donirati dodatnih 10 miliona dolara za stambene probleme izbjeglica, rekao da je dobrodošao svako ko je voljan da pomogne rješavanje ključnog problema izbjeglih Srba.

“Mislim da je krajnje vreme da nakon 22 godine od završetka ratova na prostoru bivše Jugoslavije, proterani konačno imaju svoj dom i da prestanu biti podstanari, koji plaćaju kiriju i na taj način odlažu rešavanje ključnog problema”, rekao je Linta za “Sputnjik”.

Ivan Mišković iz srpskog Komesarijata za izbjeglice ocijenio je dobrom američku najavu o dodatnim sredstvima, jer će omogućiti da se projekat zbrinjavanja izbjeglica sprovede kako je planirano.

Na teritoriji Srbije projekat se ubrzano sprovodi, a Srbobran, Paraćin, Beograd, Vršac, Prokuplje, Sremska Mitrovica i Kruševac su samo neki od gradova u kojima se grade stanovi i kuće za izbjeglice.

Mišković navodi da se u ovom momentu radi na implementaciji 6.000 stambenih rješenja – stanovi, montažne kuće, paketi građevinskog materijala i seoska domaćinstva.

On je podsjetio da su krajem juna uručeni ključevi hiljaditom korisniku ovog programa, dodajući da je u istom mjesecu održan sastanak donatora u Beogradu, od kojih su najveći EU, pa SAD.

“Pre početka projekta detaljno su ispitivane potrebe. Posljednji podaci govore da nešto više od 7.000 izbjegličkih porodica čeka na krov nad glavom, tako da se očekuje da se u okviru ovog projekta u narednih nekoliko godina obezbede sva ta stambena rešenja”, rekao je Mišković.

Izvor: Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *