Glavni razlog zbog kog se kuvana jaja teško ljušte

Objavljeno: 20.7.2017.

Sigurno vam se dogodilo da ljuštite kuvano jaje i naiđete na belu membranu koja otežava ovaj proces.

Zaštitna membrana se sastoji od proteina. Tačnije, jaja imaju dve proteinske membrane – jednu unutrašnju i jednu spoljašnju, a njihova namera je da čuvaju jaje od prodora bakterija. Ipak, membranu koja se nalazi oko žumanceta je teško primetiti. 

Ako želite da izbegnete formiranje bele membrane savetuje se da ne koristite najsvežija jaja koja imate u kući jer su ona najsklonija formiranju membrane koja otežava ljuštenje.

Iako ne postoji siguran recept za izbegavanje membrane, specijalista Kendži Alt-Lopez kaže da je najbolje da stavite jaja u toplu vodu, ali pre ključanja.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *