Bye, bye, London Eye! Dubai gradi “oko” teže i od Eiffelovog tornja

Objavljeno: 20.7.2017.


Već smo odavno upoznati s činjenicom kako Dubai koristi slavno olimpijsko geslo “Brže više, jače“. Naime, sve što se ovdje gradi mora biti veće i luksuznije nego drugdje, a najnoviji je primjer za to izgradnja najvećeg panoramskog točka na svijetu, koji će po završetku biti znatno veći od onog u Londonu!
Točak, koji je već neko vrijeme u izradi, po završetku će biti visok impresivna 204 metra. Tom visinom neće samo nadmašiti slavni London Eye (135 metara), već i točak High Roller u Las Vegasu, koji doseže velikih 167 metara. Ne zaboravimo, panoramski točak veći od onog u Vegasu planira se i u New Yorku, ali, naravno, biće manji od točka u Dubaiju.

Završetak projekta očekuje se dogodine, a kad krene s radom u panorami Dubaija istovremeno će moći uživati 1400 putnika smještenih u 48 “kapsula“. Pritom ne moraju brinuti za udobnost, s obzirom na to da će kapsule za čiju je izradu zadužena firma Hyundai biti klimatizovane i imati moderne klupe te drvene podove.

Za izgradnju novog čuda u prebogatom gradu utrošit će se nevjerojatnih 9 hiljada tona čelika, što je, uporedbe radi, više od težine slavnog Eiffelovog tornja. Recimo još samo da toliko ukupno teži 8 aviona Airbus A380s.

U središtu toča predviđen je ogromni LED ekran na kojem će se neprestano vrtjeti reklame, a pretpostavlja se kako će oglašavanje koštati basnoslovnu svotu novca.

Inače, da pokažemo kako nije sve savršeno ni u Dubaiju, recimo kako ovaj projekt kasni, jer je otvaranje bilo predviđeno za 2015. godinu. I bogati griješe, zar ne?

Izvor: Dnevnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *