Broj umrlih od side prepolovljen od 2005. godine

Objavljeno: 20.7.2017.


Milion ljudi je tokom 2016. umrlo od side, što je za skoro polovinu manje nego u vreme vrhunca smrtnosti od te bolesti 2005, navodi se u izveštaju UN, koji potvrđuje da je “pređena odlučujuća granica”.
Više od pola bolesnih u svetu se sada leči, a broj novozaraženih HIV virusom je u stalnom opadanju, iako sporom, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Parizu o istraživanjima o sidi.

“Broj umrlih od side je pao sa 1,9 miliona 2005. na milion 2016”, precizirala je agencija UN za borbu protiv side (Unaids) u svom godišnjem izveštaju.

Napredak je postignut zahvaljujući boljem snabdevanju lekovima.

Brojka od 50 odsto HIV pozitivnih osoba sa pristupom lečenju postignuta u junu 2016. je već pređena, jer je do kraja te godine broj iznosio 19,5 miliona od 36,7 miliona zaraženih, odnosno 53 odsto.

“Naši napori su dobro nagrađeni. Ali borba za okončanje side je tek počela. Vremena su krhka i ostvareni napredak može lako nestati”, rekao je izvršni direktor Unaidsa Mišel Sidibe.

U 2016. je zaraženo 1,8 miliona ljudi, odnosno jedna zaraza na svakih 17 sekundi. I to je ogroman napredak u odnosu na 3,5 miliona zaraza 1997, ali presporo za postizanje cilja od 550.000 u 2020, naveo je Unaids.

Od početka epidemije početkom osamdesetih godina, zaraženo je preko 76 miliona ljudi, a 35 miliona je umrlo.

I dalje ne postoji vakcina protiv HIV virusa ni lekovi protiv side, a HIV pozitivne osobe moraju celog života uzimati lekove koji usporavaju razvoj virusa.

Ti lekovi su skupi i imaju propratne efekte, ali su značajno poboljšali zdravlje obolelih i produžili im očekivani životni vek.

Bez lečenja zaražena osoba dobija sidu, koja slabi imuni sistem i olakšava napad drugim infekcijama. U 2016. je najčešći uzrok smrti HIV pozitivnih osoba bila tuberkuloza.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *