Astronomi: AKO NAS KONTAKTIRAJU vanzemaljci, PROTOKOL je jasan

Objavljeno: 20.7.2017.


Čovečanstvo do danas nije dobilo nikakvu potvrdu o signalima iz svemira koji bi mogli da potiču od drugih inteligentnih civilizacija, a ako se to desi – postoji jasan protokol, navode astronomi.
U slučaju da se takav signal pojavi i da budu eliminisane sve druge mogućnosti, organizacija koja se bavi potragom za inteligentnim životom van Zemlje (SETI) ima vrlo jasne protokole.

O tom saznanju odmah će biti obavešteni ostali potpisnici protokola, drugi astronomi širom sveta, kao i Ujedinjene nacije. Svi podaci u vezi sa otkrićem moraju da se javno objave.

Ono što je bitno jeste da niko ne sme da pošalje nikakav odgovor u ime Zemljana pre međunarodnih konsultacija.

Astronomi sa radio-teleskopa “Arekibo” u Portoriku otkrili su nedavno neobičan radio-signal, koji je primećen kada su uperili teleskop na obližnju zvezdu Ros 128. Ali, još se previše ne uzbuđuju zbog mogućnosti da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji.

“Ako vas baš zanima, hipoteza o vanzemaljcima je na samom dnu, ispod brojnih drugih boljih objašnjenja”, ističu stručnjaci.

U proteklih 20 godina došlo je do prave “eksplozije” broja planeta koje orbitiraju oko drugih zvezda, ali još uvek nisu pronađeni tragovi života.

Nepostojanje dokaza o vanzemaljskom životu leži u samom srcu Fermijevog paradoksa – “ako su planete i život česti u galaksiji, zašto još ljudi nisu naišli na vanzemaljce”.

Jedan od mogućih odgovora koje pruža nauka jeste da su civilizacije sposobne za inteligentan život, ali ne i za međuzvezdanu komunikaciju, što može biti posledica toga što one ne uspeju da se razviju do mogućnosti prelaska svog zvezdanog sistema ili, ako uspeju, uskoro budu uništene, navode naučni portali.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *