Apple tehnologija: Otiskom prsta pozovite policiju

Objavljeno: 20.7.2017.


Kompanija Apple predstavila je novu tehnologiju koja će korisnicima njihovih telefona omogućiti da tajno pozovu policiju u hitnim situacijama, piše CNN.




Već postoji opcija da se pomoć pozove kada je ekran zaključan, ali nova opcija omogućava korisnicima da alarmiraju policiju u situacijama kada su “oči u oči” sa napadačem i kada on prati svaki njihov pokret.

Korisnik će sam programirati svoj telefon kako da prepozna hitne pozive – da li će ih aktivirati putem otiska prsta ili tipkanjem po ekranu. Izgledaće kao da otključava svoj uređaj, ali će on u stvari pozvati pomoć, a napadačneće imati pojma o tome.

Kada se opcija aktivira, uređaj će sam moći da se otključa i uključi uživo video i audio poziv direktno sa telefona.

Opcija će takođe omogućiti da korisnici mogu da sakriju sve šifre i lične podatke koje ne želeda podelesa drugima, kao što su šifre raznih korisničkih naloga, adresa i brojeva telefona.

Iako je ovaj patent predstavljen, još nije poznato da li će kompanija Apple ugratiti novu tehnologiju u svoje softvere. Ipak, ovoje dobar pokazatelj u kom pravcu Apple razmišlja kada je u pitanju bezbednost korisnika.

Izvor: CNN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *