Za Trampa pravila ne postoje – “preko svega” do Putina

Objavljeno: 19.7.2017.


Da li je bilo tajno ili ne, da li je bilo u skladu sa protokolom ili ne, tek Donald Tramp i Vladimir Putin su u Nemačkoj razgovarali i van bilatelarnog susreta.
Da li je bilo tajno ili ne, da li je bilo u skladu sa protokolom ili ne, tek Donald Tramp i Vladimir Putin su u Nemačkoj razgovarali i van bilatelarnog susreta.

Ta informacija do utorka nije bila poznata, pitanje je i da li je trebalo da izazove toliku pažnju, s obzirom na to da se “sporni susret” dogodio na zajedničkoj večeri svih učesnika samita G20 u Nemačkoj, kojoj su prisustvovali i supružnici lidera.

“Ostaje nepoznato šta je bila tema razgovora. Novinari nisu bili prisutni, osim Putinovog prevodioca. Američki mediji navode da je Tramp napustio svoje mesto za stolom i seo odmah do Putina, koji je prethodno “postavljen” do američke prve dame, Melanije Tramp. Da li su oni razgovarali sat vremena, kako pišu mediji ili je njihov kontakt bio kratak, kako kaže Bela kuća, ovo otkriće je “, piše BBC.

Bivši britanski ambasador u Rusiji ser Endru Vud rekao je da nije “strašno neuobičajeno” da jedan lider priđe drugom kako bi porazgovarali za večerom, ali se uglavnom tu radi o “striktno formalnim stvarima”.

“Ali, šta znači to da se Tramp oslonio na Putinovog prevodioca, iako je, kako Bela kuća tvrdi, to bila prijateljska i rutinska razmena reči, dok je američki predsednik tražio svoje mesto u sobi”, dodaje BBC i citira Vuda.

“Tramp nema diplomatsko iskustvo i možda jednostavno ne brine o takvim detaljima, a možda je to bio samo glupavi ćef da se samo jednostavno priđe Putinu”, dodaje Vud.

Bela kuća je istakla da je Tramp uz sebe imao samo prevodioca japanskog jezika, pošto je sedeo do Aki Abe, supruge japanskog premijera Šinza Abea.

Neimenovani britanski diplomata je istakao da se ovakvi razgovori dešavaju kada se “ljudi isključe” i kada postoji želja za “malim sporednim konverzacijama”.

“Ponekad se događa da formalne beleške o tome ne budu zabeležene, a kada je razgovor u takvom formatu onda je moguće da postoji samo jedan prevodilac, moguće i prevodilac druge strane, pošto vaš prevodilac ne zna potreban jezik”, dodao je.

Prema njegovim rečima, britanski zvaničnici bi, ukoliko bi se to desilo britanskom premijeru, momentalno zahtevali da se napravi beleška o onome što je rečeno.

Zvaničnici Bele kuće su istakli i da se Tramp na isti način susreo i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i indijskim premijerom Narendrom Modijem, bez prisustva savetnika ili najbližih saradnika.

Ian Bremer iz konsultantske grupe Eurazija grup je prvi objavio da se “nešto dogodilo između Putina i Trampa” i ističe da je veoma čudno, u kontekstu formalne večere svetskih lidera, da neko ostavi svoje mesto za stolom, kako bi mogao da razgovara sa nekim samo zato što želi to da učni.

“Tramp i Putin su imali veoma živ i ekstremno prijateljski razgovor ispred očiju ostalih lidera, koji nisu mogli da čuju ništa od toga”, istakao je Bremer.

Izvor: B92, BBC

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *