Vilijam i Kejt obišli bivši konc-logor „Štuthof“

Objavljeno: 19.7.2017.


Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt obišli su prostor nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora, Muzej „Štuthof“ u Poljskoj, a potom su posetili grad Gdanjsk na obali Baltika.
Britanski kraljevski par obilazi Poljsku i Nemačku u cilju isticanja namere Velike Britanije da očuva prijateljske odnose s Evropskom unijom po izlasku iz tog bloka.

Vilijam i Kejt kroz Muzej „Štuthof“ vodilo je dvoje zatočenika tog logora, 87-godišnji Manfred Goldberg i Zigi Šiper, oboje iz Londona.

Njima su pokazani obuća, odeća i druge lične stvari, oduzete od zatvorenika po njihovom dolasku u logor, kao i gasna komora u kojoj su ubijani oni koji nisu mogli da rade jer su bili previše bolesni.

Kraljevski par odao je počast žrtvama stavljanjem kamenja pamćenja na jevrejski spomenik.

Nemački nacisti osnovali su logor „Štuthof“ odmah po invaziji na Poljsku u septembru 1939. godine. Od 110.000 zatočenika različitih nacionalnosti, oko 65.000 umrlo je u gasnim komorama ili od bolesti, gladi i teškog rada. Oko 28.000 žrtava bili su Jevreji.

Vilijam i Kejt potom su obišli obližnji grad Gdanjsk na Baltičkom moru, u kojem su posetili repliku Šekspirovog pozorišta, čiji pokrovitelj je Vilijamov otac, britanski princ Čarls.

Na kraju posete Gdanjsku oni su obišli Evropski centar za solidarnost, gde su se sastali s bivšim poljskim predsednikom i nekadašnjim liderom pokreta Solidarnost Lehom Valensom.

Vilijam i Kejt su iz Gdanjska odleteli za Varšavu, a sutra putuju za Berlin.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *