Suđenje osmorici Srba za Srebrenicu otkazano do daljeg

Objavljeno: 19.7.2017.


Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, koje je bilo zakazano za danas, otkazano je pošto je Apelacioni sud u Beogradu prošle sedmice odbacio optužnicu protiv njih, jer nije podnijeta od ovlašćenog tužioca.
Nova optužnica još nije podnijeta sudu, pa se ne zna kada bi suđenje, koje je ušlo u fazu dokaznog postupka moglo da bude nastavljeno. Apelacioni sud je prošle sedmice usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine.
U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcij, već je njime njime upravljao “rukovodilac”. Svojom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane na rješenje Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen prijedlog branioca optuženog Bore Miletića za odbačaj optužnice.
– Apelacioni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužilac, a što povlači nemogućnost postupanja zamjenika javnog tužioca – rekla je portparolka suda Mirjana Piljić.
Zbog toga je preinačeno prvostepeno rješenje i optužnica odbačena. Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada je stopirano do podnošenja nove optužnice, u skladu sa zakonom. Novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković izabrans je u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po dana rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović.
Odbačenom optužnicom okrivljeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Јovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić. Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.
Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *