SAD: Iran i dalje vodeći sponzor terorizma na svijetu

Objavljeno: 19.7.2017.


Iran je i dalje vodeći sponzor terorizma među državama, saopštila je administracija predsednika SAD Donalda Trampa u izveštaju za 2016. godinu.
Iran je i dalje vodeći sponzor terorizma među državama, saopštila je administracija predsednika SAD Donalda Trampa u izveštaju za 2016. godinu.

Osim toga, u izveštaju se navodi i da je broj terorističkih napada u svetu smanjen u odnosu na 2015. godinu.

U danas objavljenom godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o terorizmu, navodi se da je Iran u 2016. godini snažno podržavao antiizraelske grupe, da nije smanjio podršku libanskom Hezbolahu i da je nastavio da iz Avganistana i Pakistana regrutuje pripadnike šiitskih formacija za rat u Siriji i Iraku.

“Iran je ostao najistaknutiji državni sponzor terorizma u 2016. godini, a grupe koje Iran podržava očuvale su sposobnost da prete američkim interesima i saveznicima”, navodi se u izveštaju, prvom u vreme Trampove administracije.

Izveštaj je objavljen samo dan pošto su SAD uvele nove sankcije pojedincima i kompanijama u Iranu, povezanim s iranskom elitnom jedinicom Čuvari islamske revolucije, za koju u izveštaju stoji da nastavlja sa “destabilizujućom ulogom u konfliktima u Iraku, Siriji i Jemenu”.

U izveštaju se navodi da je Iran koristio jednu jedinicu Čuvara islamske revolucije “za sprovođenje ciljeva spoljne politike i stvaranje nestabilnosti na Bliskom Istoku”, kao i da je Hezbolah blisko sarađivao s Iranom na pružanju podrške vladi sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Iran se u izveštaju optužuje i za snabdevanje oružjem i novcem ekstremističkih šiitskih grupa u Bahreinu.

Stejt department označava Iran kao državu koja sponzoriše terorizam od 1984. godine, zbog čega su SAD toj zemlji uvodile brojne sankcije. Kao i ranijih godina, kao “države sponzori terorizma” u ovogodišnjem izveštaju označeni su i Sudan i Sirija.

Kada je reč o nedržavnim akterima, ekstremistička organizacija Islamska država odgovorna je za više napada i ubistava u 2016. godini nego bilo koja druga grupa. Njeni pripadnici izveli su napade u više od 20 zemalja, navodi se u izveštaju.

Uprkos aktivnostima Irana, zatim Islamske države u Iraku, Siriji, Avganistanu i Pakistanu, ekstremista Boko harama i Al Šababa u Africi, ukupan broj terorističkih napada u svetu u 2016. godini smanjen je za devet odsto, na 11.072 napada, sa 11.774 napada terorista u 2015. godini.

Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima smanjen je prošle godine za 13 odsto, sa 28.328 na 25.621, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Izvor: Beta/AP

One thought on “SAD: Iran i dalje vodeći sponzor terorizma na svijetu

  1. Ко им то каже?????????????????????????????
    Америка!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????
    Не могу бити већи од вас, нема шансе!!!

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *