Pupovac: Srbi isključeni iz svih važnih pitanja u HR

Objavljeno: 19.7.2017.


Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, navodi novi predsednik SDSS Milorad Pupovac.
Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, navodi novi predsednik SDSS Milorad Pupovac.

“Dobar je deo Hrvatske zapostavljen, ali su krajevi u kojima Srbi žive najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke ljude bi trebalo da bude stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca”, rekao je Pupovac.

On u intervjuu za Globus govori o razlozima svoje čvrste podrške premijeru Andreju Plenkoviću, ali i o svojim još neispunjenim očekivanjima od njegovog mandata.

“Premijer Plenković ima našu čvrstu podršku. Bez obzira na sve razlike i nesuglasja, mi smo partneri koji se borimo kroz partnerstvo. Ne razvrgavamo partnerstvo, nego ga – ako je to potrebno – pretvaramo u borbeno savezništvo”, kaže Pupovac.

Na pitanje kako objašnjava to što spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim pozdravom “Za dom spremni” još nije uklonjena, on kaže da je to već trebalo da bude rešeno.

“Ta ploča je sramota, u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mestu. Hrvatska ne može tolerisati ‘Za dom spremni’. Ne može i ne sme ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekat”, rekao je Pupovac.

Kako je istakao, dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svih kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, “da se ne dogodi još jedno istorijsko posrnuće”.

Na pitanje kako gleda na prigovore s levice da je kao lider Srba u Hrvatskoj i kao šef stranke koja je deo vladajuće koalicije mogao više da učini da se ukloni sporna ploča u Jasenovcu i zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, Pupovac kaže da ga prozivaju oni koji godinama ne mogu da stvore levu političku grupaciju u Hrvatskoj, već za vlastite neuspehe traže izgovor u drugima, često mnogo slabijima.

“Onima koji su zaslužni što danas nema nikoga ko može da zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, onima koji nisu imali petlje da ne registruju udruženja s ustaškim simbolima, nego su u strahu pred njima podvili rep, svima njima mogu reći samo to neka se ne junače na manjinama”, oštro odgovara Pupovac.

Bivšem predsedniku Josipoviću poručuje: “Nikad nisam bio titoist, niti sam to danas, ali bih branio Tita. No, ne kad me prozovu osvedočene kukavice”.

Pupovac smatra da su političke prilike u Hrvatskoj uprkos svemu bolje nego što su bile pre dve-tri godine.

“Reći da je sada gore jer nam možda ne ide onako kako bismo hteli, a u nekim stvarima verojatno i trebali, to jednostavno nije istina. Stvari bi se mogle mnogo brže kretati u dobrom pravcu kad bi politički akteri razumeli koliko je zemlji u ovom trenutku neophodna neka vrsta dogovora. Kako smo 2003. imali Savez za Europu, danas nam je isto tako potreban Savez za Hrvatsku”, kaže on.

Kako se navodi, Pupovac u intervjuu, između ostaloga, analizira zakljucke mešovite katolicko-pravoslavne komisije o kardinalu Stepincu te otkriva šta je rekao papskom nunciju, komentiriše poteze Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih; najavljuje kakve će poruke predstavnici Srba poslati s obeležavanja dana ustanka u Srbu…

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *