Nova opasnost u Hrvatskoj, vukovi bježe od vatre ka kućama

Objavljeno: 19.7.2017.


U okolini Splita i dalje gori na tri lokacije, ali osim vatre javljaju se i novi problemi. Dok Splićani strahuju od gustog dima s Karepovca, stanovnici Kotlenica i Smajića suočavaju se s potpuno drugačijim posljedicama požara – vukovima, koji se bježeći od vatre približavaju kućama. Kako je prenijela splitska Slobodna Dalmacija, vukovi su se približili […]
U okolini Splita i dalje gori na tri lokacije, ali osim vatre javljaju se i novi problemi. Dok Splićani strahuju od gustog dima s Karepovca, stanovnici Kotlenica i Smajića suočavaju se s potpuno drugačijim posljedicama požara – vukovima, koji se bježeći od vatre približavaju kućama.

Kako je prenijela splitska Slobodna Dalmacija, vukovi su se približili selu, tvrde mještani koji su se javili redakciji tog lista. Vukovi, kako navode, bježe pred vatrom i približili su se kućama.

“Veliki požar je vjerojatan razlog zašto su se vukovi spustili bliže selu. Stalno čujemo njihovo zavijanje, to je tako jezivo. Ima male djece, staraca, svi se boje, ne smijeju da izađu iz svojih kuća u strahu od vukova”, rekao je jedan od prestrašenih mještana, apelujući na nadležni da reguju.

U Splitu jos gori na tri lokacije, tri požara lokalizovana SPLIT – U Splitsko-dalmatinskoj županiji još gori na tri mjesta na kojima je do sada vatra uništila oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara – na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizoani.

Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinak ljudi iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, rečeno je Hini u Javnom vatrogasnom centru grada Splita.

Gasiteljima su u utorak oko podneva pokušali pomoći iz vazduha, ali zbog nepovoljnih meteoroloških uslova protivpožarni avioni nisu uspjeli da uzlete. Šest vatrogasaca iz DVD- a Zadvarje i Lovreć još gase vatru kod vetroparka na Katunima brdu gde je gorjelo i prije nekoliko dana, a do sada je izgorilo 25 hektara. Kanaderi će danas gasiti požar u Dugobabama u opstini Klis.

Požar u Korušci kod Klisa je lokalizoan. Tokom gašenja vatre u utorak je u na sat vremena bio isključen 10 kW dalekovod. Izgorjelo je 20 hektara niskog raslinja, a vatru su ”ukrotili” vatrogasci iz DVD- a Zagora, Klis, Dugopolje, Solin, Sinj i JVP Split koji su tokom noći radili na sanaciji požarišta. Ne gori više ni u Bogomoljama na Hvaru, kao ni u Kevinoj jami u Radošići gdje je izgorilo osam hektara makije i raslinja.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *