Maduro odgovorio Trampu: Nećete vi nama….

Objavljeno: 19.7.2017.


Nijedna strana vlada ne kontroliše Venecuelu, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro na sastanku Nacionalnog odbrambenog saveta.
Nijedna strana vlada ne kontroliše Venecuelu, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro na sastanku Nacionalnog odbrambenog saveta.

On je time u stvari odgovorio predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je u utorak izjavio da će Venecueli uvesti ekonomske sankcije ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula.

“Ovde u Venecueli, Venecuelanci izdaju naređenja”, rekao je Maduro, preneo je AP.

I šef venecuelanske diplomatije Samuel Monkada izjavio je juče da će glasanje o Ustavotvornoj skupštini biti održano 30. jula uprkos protivnjenju SAD, preneo je Rojters.

Tramp je prethodnog dana izjavio je da SAD “neće stajati po strani dok se Venecuela raspada” i poručio da će, ako vlada predsednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula, Vašington preduzeti “snažne i brze ekonomske akcije”.

“Juče je venecuelanski narod ponovo jasno stavio do znanja da se zalaže za demokratiju, slobodu i vladavinu prava. Pa ipak, njihove snažne i hrabre akcije i dalje ignoriše loš lider koji sanja da postane diktator”, navodi se u Trampovom saopštenju koje je objavio portparol Bele kuće Šon Spajser.

Tramp je istakao da SAD još jednom pozivaju na slobodne i pravedne izbore i da su uz venecuelanski narod u stremljenju da Venecuelu ponovo pretvore u punu i prosperitetnu demokratsku zemlju.

Prethodno je Bela kuća podržala nezvanični referendum koji je u nedelju organizovala opozicija u Venecueli, istakavši da je to glasanje “očigledna osuda” vladajućeg režima.

“Čestitamo narodu Venecuele na ogromnoj izlaznosti na jučerašnjem referendumu. Osuđujemo nasilje koje vladine siledžije sprovode nad nedužnim glasačima”, rekao je Spajser na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Na glasanje koje je organizovala opozicija u nedelju je izašlo sedam miliona od ukupno 19 miliona venecuelanskih glasača, a velika većina glasala je protiv predsednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja Ustavotvorne skupštine koja bi izmenila postojeći ustav.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *