Maćehinski odnos Vlade Srpske prema nerazvijenim opštinama

Objavljeno: 19.7.2017.


Narodna skupština Republike Srpske je razmotrila Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2021. godine.
Narodna skupština Republike Srpske je razmotrila Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2021. godine.

Iz Vlade poručuju da će glavne smjernice strategije biti vladavina prava u opštinama i gradovima.

Opozicija upozorava da većina lokalnih zajednica ostaje bez stanovništva, i da Vlada Republike Srpske godinama zapostavlja manje lokalne zajednice.

Sa novom strategijom, opštine i gradovi u Srpskoj će imati drugačiji odnos republičke vlasti, poručeno je iz resornog ministarstva.

Odnos će se temeljiti na principima vladavine prava, finansijske održivosti i sistemskom pristupu u upravljanju lokanim razvojem. Obećavaju i da će u narednom periodu u fokusu biti nerazvijene opštine.

”Ono što je definitivno naš zadatak jeste da u narednom periodu imamo određeni fond sredstava posebno za izrazito nerazvijene, a posebno za gradove i razvijene opštine, jer, kada u istu utakmicu stavite Berkoviće i Banjaluku – Banjaluka pobjeđuje. Zato što uvijek ima bolji projekat”, kaže ministarka uprave i lokalne samouprave RS, Lejla Rešić.

Kakve će nova strategija dati rezultate za sada je nepoznato, ali kako upozoravaju narodni poslanici, stanje u većini lokalnih zajednica je posljednjih godina sve gore, jer one ostaju bez stanovništva.

”Ono što nam je zvanično dostavljeno, govori da je opšta prirodna stopa priraštaja praktično na nuli. U svim gradovima u RS je negativna stopa prirodnog priraštaja – osim u Banjaluci”, ističe poslanik SRS RS u NS RS, Milanko Mihajlica.

”Pola stanovništva živi u ovih sedam gradova – Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje, a ostala polovina stanovništva živi u ove preostale 52 lokalne zajednice”, kaže poslanik PDP-a u NS RS, Miroslav Brčkalo.

”Potrebno je da prilikom izrade akcionih planova vezanih za provođenje strategije održe sastanak sa predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave i dogovore konkretne mjere koje će se ticati uspostavljanja Savjeta za populacionu politiku i demografiju u svakoj lokalnoj zajednici u RS”, ističe poslanik SNSD-a u NS RS, Dušica Šolaja.

Problem su i odlasci stanovništva u inostranstvo iz opština i gradova Republike Srpske, koji su značajno izražena u svim lokalnim zajednicama osim Banjaluke i Bijeljine. Poslanici opozicije su upozorili da opštine nemaju dovoljno nadležnosti za upravljanje prirodnim dobrima.

”Najviše resursa je u istočnom dijelu – od Trebinja do Višegrada. Od hidroelektrana Trebinje, Trebinje 1, Trebinje 2, do Gacka, Višegrada. Mi smo najsiromašniji u tom dijelu. Ispada da smo mi u Hercegovini neradnici. A kada treba dijeliti pare od Trebišnjice, od hidroelektrane Višegrad, onda se dijele Padobranskom klubu u Banjaluci ili se dijeli po sopstvenom nahođenju, po ”Igokei” ili nekom drugom”, poručuje poslanik NDP-a u NS RS, Zdravko Krsmanović.

Zbog takvog odnosa, kaže Krsmanović, nema ravnomjernog razvoja opština i gradova u različitim regijama Republike Srpske. Zbog toga bi pojedine manje i rubne opštine uskoro mogle u potpunosti da ostanu bez stanovništva.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *