Haradinaj bez Srba nema većinu, oni bi mogli da ‘ucijene’

Objavljeno: 19.7.2017.


Ulazak Srba u tzv. kosovsku vladu sa zahtjevom da im budu data sva prava koja su dobili kosovskim ustavom, albanska elita smatra povratkom Beograda, piše Sputnjik.
Ulazak Srba u tzv. kosovsku vladu sa zahtevom da im budu data sva prava koja su dobili kosovskim ustavom, albanska elita smatra povratkom Beograda, piše Sputnjik.

Ukoliko Ramuš Haradinaj obavesti Hašima Tačija da ima većinu, kosovska vlada bi mogla da se formira 27 jula, a nije poznato da li će Srbi biti u vladajućoj koaliciji, bar prema rečima predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka smatra da je ovo pozicija u kojoj Srbi mogu da “profitiraju“ jer, podseća, Haradinaj bez njih nema većinu za formiranje vlade.

“Srbi imaju prostor i mogućnost da ’ucene‘ to jest da imaju veće zahteve i zatraže da budu uključeni u prištinsku vladu. To bi moglo da prevaziđe i neka ustavom garantovana mesta, tačnije da dobiju i više od dva zagarantovana ministarska mesta. Sad se pominju čak četiri, što znači da Srbi uz ministarstvo za zajednice i povratak, mogu da zauzmu i neki resor koji ima ozbiljniji uticaj na društvo na Kosovu“, navodi Surlić.

Surlić podseća da Srbi imaju proporcijalnu zastupljenost kako u vladi tako i u svim ostalim ministarstvima, što bi sada moglo da bude iskorišćeno, pa i da se doslovce primeni u praksi.

“Da li su to državni sekretari, zamenici ministara ili nešto treće, što im je zagarantovano i Ustavom Kosova, videćemo. Ako se ovome doda i njihova neophodnost za formiranje vlade, Srbi mogu da računaju na veoma dobre pozicije u svim institucijama u Prištini“, kaže Surlić.

U Prištini ima bezbroj špekulacija o tome zašto Tači ne daje Haradinaju mandat. Od toga da se Tači i Haradinaj “prepiru“ oko kadrova vezanih za bezbednosne službe i srodne resore, pa do toga da Tači meri da li će imati više štete ili koristi ako Srbe više uključi u vladu Kosova.

Javno mnjenje na Kosovu već odavno smatra da bi veće učešće Srba u vladi Kosova značilo i povratak Beograda na Kosovo, s obzirom da je zvanični Beograd stao javno iza Srpske liste. U ovakvim stavovima prednjači Aljbin Kurti, drugoplasirani na kosovskim izborima, kome rejting iz dana u dan raste.

Kurti ne menja mišljenje kad je reč o tome da Srbi ne bi trebalo da budu deo izvršne vlasti osim u granicama koje im garantuje Ustav. On, takođe, smatra da bi davanje “prevelikih ustupaka Srbima“, faktički, kako je to nedavno rekao “poništilo nezavisnost Kosova“.

Izvor: Sputnjik, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *