Dom naroda usvojio hrvatski prijedlog Izbornog zakona

Objavljeno: 19.7.2017.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba hrvatskih delegata u ovom domu.
Za prijedlog je glasalo osam delegata – pet hrvatskih i tri srpska, protiv su bila četiri bošnjačka, a dva srpska su bila uzdržana.
Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.
Predloženi zakon je po hitnom postupku razmatran na sjednici Doma naroda početkom maja, kada ga je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.
Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te da postupak njegovog usvajanja treba sprovesti prema proceduri iz Ustava BiH.
Glasanju je prethodila žučna rasprava o predloženom zakonu tokom koje je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak istakao da su hrvatski predstavnici u parlamentu BiH spremni prihvatiti sva rješenja izmjena i dopuna Izbornog zakona, a ne samo ova, koja će uvažiti princip legitimne zastupljenosti. Dom naroda usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Predstavničkom domu po hitnom postupku.

agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *