Škola nosi ime po Izetbegoviću

Objavljeno: 18.7.2017.


Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po Aliji Izetbegoviću, ratnom lideru Bošnjaka u BiH.
Čast da preseku vrpcu pripala je predstavniku zemlje domaćina, zameniku ministra obrazovanja Islamske Republike Pakistan Maliku Bakšu, zatim ambasadoru Republike Turske u Pakistanu Sadiku Baburu Girginu te ambasadoru BiH u Pakistanu, inače kreatoru i realizatoru ovog projekta, Nedimu Makareviću.

”BiH je država za primer jer je reč o zemlji koja je izašla iz teškog rata i nakon nešto više od 20 godina blizu je da postane kandidat za EU. U BiH gotovo da nema nepismenih, a broj turista u poslednjim godinama približava se broju milion”, rekao je Makarević.

Ambasador Makarević je u svom kratkom govoru naglasio potrebu BiH da Pakistanu pokloni nešto što je trajna vrednost.

”Naravno, ovo je samo mali znak pažnje za sve ono što je Pakistan i narod Pakistana uradio za BiH”, naglasio je ambasador Makarević.

Ambasador Turske Sadik Babur Girgin je u obraćanju prisutnima ukazao na značaj lika i dela Alije Izetbegovića te citirao njegovo jelo „Islam između istoka i zapada“. Ambasador je spomenuo neraskidive istorijske i kulturne veze Turske sa BiH kao i veoma prijateljske odnose Republike Turske i Pakistana.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Austrije Brigita Blaha koja je izrazila veliko zadovoljstvo izgradnjom školskog centra. Ambasadorka je takođe ukazala na istorijske veze Austrije i BiH te naglasila potrebu da se stanje u obrazovnom sektoru, a posebno u ruralnim delovima Pakistana mora popraviti.

Izgradnja Centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu korištena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH nego su u potpunosti osigurana privatnim kanalima ambasadora Makarevića.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *