SAD testirale novo lasersko oružje

Objavljeno: 18.7.2017.


Mornarica SAD testirala je “laserski oružani sistem” (LaWS) u Persijskom zalivu sa broda UŠ Pons, prenosi CNN, kojem je odobrena ekskluzivna demonstracija laserskog oružja.
“Precizniji je od metka. Ovo je svestrano oružje, može se koristiti protiv raznih meta”. rekao je za CNN kapetan Kristofer Vels. Lasersko oružje ima veliku prednost u brzini nad bilo kojim drugim oružjem, jer se kreće brzinom svjetlosti, što je oko 50.000 puta brže od interkontinentalne balističke rakete. “Na metu šalje ogroman broj fotona.

Ne brinemo o vetru, ne brinemo o daljini, ne brinemo ni o čemu. Možemo da napadnemo metu brzinom svjetlosti”, rekao je poručnik Kejl Hjuz za CNN. Na vježbi kojoj je prisustvovao CNN, pušten je najpre dron u visinu, a potom je laser uperen u njega i gotovo istog trenutka dron se zapalio. “Vidimo metu, fokusiramo se i možemo da je eliminišemo”, rekao je poručnik Hjuz.

Dodao je da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom, inače, rukovodi troje ljudi, a Hjuz procenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *