Prekinut štrajk u “Fijatu”, sutra počinju pregovori

Objavljeno: 18.7.2017.


Postignut dogovor na sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima Štrajkačkog odbora i sindikata radnika kragujevačkog “Fijata”. Štrajk je prekinut, a pregovori sa rukovodstvom fabrike počinju sutra u 12 časova. Predsednik Štrajkačkog odbora pozvao radnike da sutra dođu na svoja radna mesta. Insistiraćemo da što više zahteva bude ispunjeno, poručila je predsednica Vlade.
Ana Brnabić je, na konferenciji za medije u Kragujevcu, rekla da je razgovor sa predstavnicima radnika bio uspešan i najavila da će sutra biti radni dan u “Fijatu”.

Premijerka Ana Brnabić je navela da će na pregovorima biti direktorka “Fijata” u Srbiji Silvija Verneti, kao i da ujutru iz Torina stižu još neki predstavnici.

“Najvažnije je da bude to najvišem nivou. Ja sam u kontaktu sa gospodinom Altavilom, bili smo u kontaktu svih ovih dana, tako da ako bude trebalo ja ću ga pozvati. Pretpostavljam i nadam se da neće biti potrebe i da ćemo uspeti da rešimo”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je, posle sastanka u Skupštini Grada Kragujevca, rekla i da je dogovoreno da sutra počnu pregovori sa rukovodstvom fabrike “Fijat”.

“Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan i da je sutra radni dan i da sutra u 12 sati krećemo u pregovore sa ‘Fijatom’ u Vladi. Ja ću organizovati pregovore i biti prisutna na pregovorima zato što mi je važno da održim obećanje koje sam dala radnicima i sindikatima, da budem tu sa njima dok pregovaramo sa ‘Fijatom'”, istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći, ali da ne može da garantuje koji zahtevi će biti ispunjeni.

“Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da Vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta ćemo dobiti, ali mogu da vam garantujem da ću biti tu sve vreme uz vas i da ćemo zajedno pregovarati”, poručila je Brnabićeva radnicima koji su štrajkovali od 27. juna.

Dodala je da će sa svojim timom i ministrom privrede Goranom Kneževićem insistirati da što više zahteva bude ispunjeno.

“Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada uz njih”, rekla je premijerka.

Podsetila je da je pre ovoga bila ministarka državne uprave i lokalne samouprave i navela da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u “Fijatu”.

“Puno problema ima sa proizvodnim procesom, puno toga može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali svakako nešto što je eskaliralo i o čemu mi kao manjinski vlasnik treba da razgovaramo sa većinskim vlasnikom je da mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obaveštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u ‘Fijatu'”, ukazala je premijerka.

Zahvalila se i rukovodstvu “Fijata”, sa kojim je, kako kaže, tokom dana štrajka imala razgovore i molila ih za strpljenje

“Pored radnika i sindikata koji su pokazali svoju upornost i hrabrost, ja ipak moram da kažem da se zahvaljujem i ‘Fijatu’ zato što sam ovih dana imala razgovore i sa Silvijom Verneti i sa gospodinom (Alfredom) Altavilom i da su oni uvek bili spremni za razgovor, makar sa mnom. Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je ‘Fijat’ važan za celu Srbiju, važan je za ove radnike, važan je za Kragujevac, važan je za kooperante, važan je za nas kao Vladu Srbije, važan je za ekonomiju Srbije”, napomenula je Brnabićeva.

Zbog toga će se, kaže, kao predsednica Vlade mnogo više posvetiti “Fijatu”.

“To dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima. Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, gde su oni pokazali stvarno mnogo razumevanja i strpljenja”, objasnila je Brnabićeva.

Štrajkački odbor: Ovo nije poraz, očekujemo dobar rezulatat

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da se otkazuje protest koji je bio zakazan za sredu i pozvao je sve radnike “Fijata” da sutra dođu na svoja radna mesta.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković istakao je da očekuje “brze, kratke i jasne pregovore, a ne neke pregovore koji će da traju mesec, dva, tri”.

“Ja očekujem da će to za nekoliko dana da se završi sa kompanijom ‘Fijat'”, rekao je Marković.

Naglasio je da su nakon teških razgovora pokazali da žele da “Fijat” i dalje posluje.

“Nadam se i verujem da će ovo na kraju da bude dobar rezultat. Pokazali smo da želimo da ‘Fijat’ i dalje posluje, samo ono što smo stalno pričali je da nam je poslodavac malo skrenuo desno i nadam se da ćemo već od sutra poslodavca da vratimo na pravi put”, rekao je Marković.

Naglasio je da su radnici “Fijata” do poslednjeg trenutka bili jedinstveni i dodao da je neophodno naterati kompaniju “Fijat”, ali i sve ostale kompanije, da “poštuju pozitivne propise Republike Srbije”.

Poručio je da je Skupština sindikata “Fijat krajsler automobila Srbije” donela odluku i o početku, ali i, u skladu sa zakonom, odluku o prestanku štrajka.

“Želim da obavestim sve drage kolege i koleginice da ovo nije poraz, jer mnogi će tako to da predstavljaju, pojedini koji su tražili da idemo do kraja. Kraj nije odlazak iz ‘Fijata’, kraj je da nam se poprave uslovi rada, naše zarade, ona naša četiri zahteva”, naglasio je Marković.

Istakao je da su dobili uverevanje premijerke da će tokom pregovora biti uz njih.

“Jeste ovo jedan presedan u sindikalnoj borbi da sindikat prekida štrajk bez postignutog dogovora, ali sa mogućnošću da pregovara i da dobije sve ono za šta smo se borili ovih 16 dana, i verujem i nadam se da će do toga doći”, istakao je Marković.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *